EU

Novi model plaćanja u poljoprivredi - evo što se isplati uzgajati

24.07.2014. 11:39 / Izvor: HRT
Novi model plaćanja u poljoprivredi - evo što se isplati uzgajati

​Vlada je prihvatila model izravnih plaćanja u poljoprivredi za razdoblje od 2015. do 2020. i uputila ga na prihvaćanje u Europsku komisiju. Novi model izravnih plaćanja počet će se primjenjivati 1. siječnja 2015.

Vlada je prihvatila model izravnih plaćanja u poljoprivredi za razdoblje od 2015. do 2020. i uputila ga na prihvaćanje u Europsku komisiju. Novi model izravnih plaćanja počet će se primjenjivati 1. siječnja 2015., a prve isplate očekuju će najkasnije do sredine 2016.

Osnovna razlika jest u tome što je dosadašnji sustav izravnih plaćanja bio temeljen po grlu ili površini i na taj način su se isplaćivali poticaji, a sada se predlažu veće potpore za proizvodnje koje su izloženije kao sektori ili važne zbog dodane vrijednosti. Za razliku od toga, klasični ratari imat će samo osnovno plaćanje i regionalnu omotnicu.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je da novi sustav jače potiče proizvodnje s dodanom vrijednosti i one koje su Hrvatskoj važne, a to su proizvodnja mlijeka, goveđega i telećeg mesa, koza, ovaca, šećerne repe, voća i povrća. Tim djelatnostima pripadaju dodatna plaćanja (poticaji) u odnosu na sve ostale poljoprivrednike. Dodatno se potiču i mali i srednji poljoprivrednici s površinom gospodarstva do 20 hektara.

Na pitanje što se od iduće godine isplati proizvoditi s obzirom na potpore, Jakovina odgovara da su to voće, povrće i šećerna repa, a isplati se i ekološka i integrirana proizvodnja te stočarstvo. Oni koji se bave povrtlarstvom imat će 500 eura više po hektaru, a voćarstvom 350 eura više. Proizvođač šećerne repe dobit će dodatnih 290 eura po hektaru, kazao je Jakovina. Dodao je da je za poljoprivrednike mlađe od 40 godina osigurano 9,5 milijuna eura posebnih potpora. Ako su njihova gospodarstva na područjima s posebnim ograničenjima, a to je gotovo 52 posto teritorija RH, pripadaju im i dodatna plaćanja po površini, prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU