EU

Slovenskih 10 godina u EU: Od euforije do nesigurnosti

22.04.2014. 11:45 / Izvor: Fena
Slovenskih 10 godina u EU: Od euforije do nesigurnosti

Temelji demokratske legitimnosti uzdrmani su, a "način kako se krizom upravlja Europu ponovo dijeli na bogati centar i socijalno devastiranu periferiju koju u simboličnom i stvarnom smislu predstavlja Grčka", piše list.

Desetogodišnjicu svog ulaska u EU Slovenija dočekuje bez šampanjca i daleko od euforije zbog koje je za članstvo na referendumu glasovalo 90 posto stanovništva, ali je i današnja Europska unija daleko od one kakvom je izgledala 2004. godine, piše u utorak mariborski list u povodu skorašnjeg obilježavanja desetogodišnjice članstva, 1. svibnja.

"Ulazak u EU 2004. bilo je vrijeme očekivanja, ostvarenja glavnog strateškog cilja, vrijeme kad se otvarao šampanjac, dok se danas obljetnica ulaska dočekuje u bitno drukčijoj atmosferi. Veliku euforiju zamijenili su zabrinutost, neizvjesnost, pa i sve veće nepovjerenje", piše mariborski "Večer".

Za to nije kriva samo globalna financijska kriza nego i europske elite koje su krizom "loše upravljale", ocjenjuje list.

Temelji demokratske legitimnosti uzdrmani su, a "način kako se krizom upravlja  Europu ponovo dijeli na bogati centar i socijalno devastiranu periferiju koju u simboličnom i stvarnom smislu predstavlja Grčka", piše list.

Europske vladajuće elite na toj periferiji vide i Sloveniju koju su prije "prodavali" kao hit i priču o europskom uspjehu, a koja sada vidi koliko je tanka crta "između junaka i bedaka", piše "Večer".

"EU je napustila temeljne ideje suživota, solidarnosti i socijalne države kao nesporne civilizacijske tekovine, te je po diktatu Berlina i uz sve nemoćniji Pariz naglaske u svojim politikama pomaknula u polje neoliberalne ekonomije i proračunske discipline. EU je danas drukčija od one u koju smo prije 10 godina ušli", navodi mariborski "Večer".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU