"Vatreni mlin" nova lokacija za investiranje u Bosanskoj Krupi

02.06.2015. 08:12 / Izvor: eKapija.ba

Nekoliko investitora već je zatražilo nove parcele za gradnju ali je prostor u Poslovnoj zoni Pilana gotovo popunjen pa će se novim investitorima ponuditi pod istim uslovima prostor u području nekadašnjeg "Vatrenog mlina".

Poslovna zona "Vatreni mlin" formirana je odlukom Općinskog vijeća Bosanska Krupa i to je druga poslovna zona u ovoj općini. Prema riječima načelnika Općine Armina Halitovića koji je inicirao formiranje nove poslovne zone, interes investitora prevazilazi prostore postojeće poslovne zone Pilana u kojoj se trenutno gradi novih 10.000 kvadratnih metara proizvodnih hala u koje će do jeseni biti zaposleno više stotina radnika.

Nekoliko investitora već je zatražilo nove parcele za gradnju ali je prostor u Poslovnoj zoni Pilana gotovo popunjen pa će se novim investitorima ponuditi pod istim uslovima prostor u području nekadašnjeg "Vatrenog mlina". Nova poslovna zona obuhvatit će i već postojeće proizvodne pogone u krugu nekadašnjeg preduzeća RMK iz Zenice.

"Svjesni činjenice da na području Poslovne zone Pilana više nema parcela ni kompaktnih ni dovoljno velikih da mogu primiti investitora koji želi praviti veći objekt, imamo nekih 4,5 slobodnih parcela veličine 2000 kvadratnih metara koje nisu jedna do druge. Zbog toga smo se okrenuli novoj poslovnoj zoni, prostoru na kojem se nekada nalazila tvornica stočne hrane", ističe načelnik Halitović.

Tokom jučerašnjeg obilaska prostora buduće poslovne zone načelnik se posebno zahvalio Općinskom pravobraniocu Himzi Eziću koji je, kako kaže, zaista promptno i efikasno reagovao, za vrlo kratko vrijeme uspio zemljište i devastiranu imovinu prijeratnog "Vatrenog mlina" koji nije imao pravnog nasljednika upisati u posjed Općine Bosanska Krupa i tako stvoriti uslove da Općina ovim prostorom raspolaže u punom kapacitetu.

"Recept za razvoj će biti isti kao i kod Poslovne zone Pilana. Vatreni mlin će imati oko 9 ha, a mi ćemo imati oko 3 ha slobodne površine za privlačenje investitora. Slijedi čišćenje kompletnog prostora i kreiranje poslovnog ambijenta", dodaje načelnik.

U ovoj zoni baš kao i u Poslovnoj zoni Pilana svi ulagači će u prve tri godine u 100 posto iznosu biti oslobođeni komunalnih dažbina, slijedeće tri godine će biti oslobođeni 50 posto istih a potom će tri godine plaćati minimalnu komunalnu naknadu u zavisnosti od proizvodne djelatnosti i broja radno angažovanih građana bosanskokrupske općine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije