100 miliona eura za nastavak izgradnje Koridora Vc

23.07.2014. 13:49 / Izvor: eKapija.ba
100 miliona eura za nastavak izgradnje Koridora Vc

Evropska investiciona banka daje kredit za realizaciju projekta u iznosu od 100 miliona eura s alokacijom na Federaciju BiH, rokom otplate kredita od 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanje Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke - Koridor Vc,  dionica Počitelj - Bijača, koji povezuje Bosnu i Hercegovinu s Hrvatskom na sjeveru i jugu zemlje. 

Dionica Počitelj - Bijača, duga 21,2 km, podijeljena je na tri poddionice: Kravice -Bijača,  Zvirovići - Kravice i Počitelj - Zvirovići.

Evropska investiciona banka daje kredit za realizaciju projekta u iznosu od 100 miliona eura s alokacijom na Federaciju BiH, rokom otplate kredita od 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda i povoljnu EURIBOR kamatu. 

Ukupni projektni troškovi su procijenjeni na 202 miliona eura, od čega je EIB kredit  100 miliona eura, a ranije zaključen kredit EBRD-a 60 miliona eura. Iznos sredstava koji nedostaje za izgradnju i nadzor nad izgradnjom, kao i za eksproprijaciju i projektiranje osigurat ćе se iz vlastitih sredstava, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije