Bileća grad jezero: Izgradnja marine, etno i sportskog sela, hotela i kampa

03.02.2014. 14:01 / Izvor: eKapija.ba
Bileća grad jezero: Izgradnja marine, etno i sportskog sela, hotela i kampa

Radi se o izgradnji turističko- sportsko- rekreativnog kompleksa na Bilećkom jezeru u opštini Bileća. Obuhvaćeno je šest lokacija i to Marina Bileća, Draguljica Kastel, Sportsko selo Orah, Ribarsko selo Vidikovac, Etno selo Miruše i kamp Panik.

Bilećko jezero na rijeci Trebišnjici kod Bileće u Bosni i Hercegovini je najveća vještačka akumulacija na Balkanu, čija površina iznosi oko 33 km2. Na dnu jezera nalazi se napušteno selo, koje je evakuisano prilikom gradnje hidrocentrale. Najveća dubina bilećkog jezera je 104 metra, a nalazi se na oko 400 m nadmorske visine.

Prošle godine je raspisan javni poziv za dodjelu koncesije za korištenje područja Bilećkog jezera radi izgradnje turističko-sportsko-rekreativnog kompleksa Bileća Grad Jezero.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić prošli mjesece je najavio da će ove godine početi i realizacija ovog projekta, čija je vrijednost 20 mil KM, a koji finansiraju Italijani.

Kako su nam rekli iz Opštine Bileća, oni su odavno uradili studiju uticaja na životnu sredinu ovog projekta, te po njima realizacija može početi svaki čas.

Radi se o izgradnji turističko- sportsko- rekreativnog kompleksa na Bilećkom jezeru u opštini Bileća. Obuhvaćeno je šest lokacija i to Marina Bileća, Draguljica Kastel, Sportsko selo Orah, Ribarsko selo Vidikovac, Etno selo Miruše i kamp Panik.

"Marina Bileća je područje koje zahvata zemljište oko muzeja i stećaka koji su preneseni prilikom stvaranja vještačke akumulacije jezera sa područja današnjeg Bilećkog jezera. Nalaziće se u obuhvatu urbanističkog plana i ima površinu 54,358 m2. Na pomenutom području predviđena je izgradnja sportsko- rekreativnih terena za odbojku i košarku, koji će preko stepeništa i terasa biti povezani sa marinom. Uz obalu su predviđeni objekti za sportove na vodi", kaže za eKapija.ba Dušanka Nosović, iz Odjeljenja za urbanizam u Opštini Bileća.

Lokacija Draguljica Kastel predstavlja dio poluostrva na Bilećkom jezeru, površine 685,750 m2. Predviđena je kao park i hotel Draguljica kastel, te obuhvata smještajne kapacitete sa dvokrevetnim sobama i eskluzivnim apartmanima. Tu će također biti prostori za odmor i rekreaciju, kao što su saune, fitnes, kafe klub sa vizurama na Bilećko jezero te prostori za djecu. Posjetiocima će stajati na usluzi na ulazu taksi prevoznici, automobil, biciklo, autobusi i čamac. Prirodno okruženje dozvoljava uživanje u sportovima na vodi, vožnji čamcima, pedolinama..., kao i pješačenje i vožnja biciklom po za to uređenim stazama.

"Ribarsko selo Vidikovac predstavlja skladnu organizacionu celinu, uklopljenu u postojeći ambijent sa hotelom Vidikovac i novim sadržajima koji obuhvataju smještajne kapacitete u vidu ribarskih koliba, ribljeg restorana i bašte, zatim plutajuće molove te obezbijeđen taksi prevoz i mogućnost uživanja u prirodnim ljepotama. Predviđeno je dodatno pošumljavanje i plansko uređenje obale", priča nam Nosovićeva.

U cilju očuvanja tradicionalnih vrijednosti i očuvanja načina života u ovom kraju predviđeno je i izgradnja etno sela Miruše, koje će obuhvatiti izgradnju tradicionalnih kamenih kuća sa dvije i četiri stambene jedinice, zatim restorana i kafe barova sa vinom i domaćom hranom. Pored toga planirana je izgradnja životinjske farme i poljoprivredne bašte, sa koje će biti obezbijeđena zdrava hrana i povrće. Pored osnovnih vidova prevoza, uspostaviće se i turističke vožnje vozom na postojećoj uskotračnoj pruzi zvanoj Ćiro.

Osim toga u sklopu projekta Bileća jezero grad planirana je izgradnja sportskog sela Orah, a ovo područje biće uklopljeno u postojeći manastirski kompleks Dobrićevo. Predviđeni smještajni kapaciteti su bungalovi, dvije i četiri stambene jedinice čiji bi sadržaji upotpunili prodajni prostor, restoranski prostori, te prostori za odmor i rekreaciju, sale za konferencije i poslovne sastanke.

"Na kraju planirana je izgradnja kampa Panik, koji će pružati mogućnosti kampovanja uz samu obalu, bliže ili dalje od vode u zavisnosti da li se radi o autokampu, kamp kolibama ili splavovskom kampovanju. Na površinu od 1719 m2 predviđeni su ugostiteljski i prodajni sadržaji, sportsko rekreativni te prostori za djecu te mogućnost obilaska prirode po već uređenim staza", ističe Dušanka Nosović.

A.Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije