Investitori iz Turske u Tuzli žele graditi savremeni bolnički kompleks

19.04.2014. 10:04 / Izvor: eKapija.ba

Tuzlanska firma privrednika Kasima Selimovića “Piemonte” začetnik je ideje da se u Tuzli gradi savremeni bolnički kompleks.

Delegacija privrednika iz Turske, ovoga puta pojačani novim članovima, ponovo je u posjeti Tuzlanskom kantonu. Nastavak je ovo aktivnosti značajnih investitora, uglednih poslovnih ljudi iz Turske koji već niz godina posluju širom Evrope i svijeta, na realizaciji zacrtanih poslova na području našeg kantona. Investicija koja je u najavi bila vrijedna oko 3 miliona eura, danas je povećana na oko 5 miliona, a porastao je automatski i broj radnih mjesta koja će biti otvorena.

Tuzlanska firma privrednika Kasima Selimovića “Piemonte” začetnik je ideje da se u Tuzli gradi savremeni bolnički kompleks. S tim u vezi formirana je i zajednička firma “TuzIST” Tuzla osnovana kapitalom privrednika Selimovića i grupe investitora iz Turske. Novoformirana firma odmah je u poslovima obezbjeđena svih potrebnih uslova za realizaciju nekoliko projekata, od izgradnje bolnice do djelatnosti uvoza i izvoza u Tursku, tekstilne, prerađivačke industije i brojnih drugih djelatnosti.

Delegaciju iz Turske je prvo primio premijer Bahrija Umihanić sa saradnicima iz kantonalnog Ministarstva zdravlja.

Gosti su premijera upoznali sa planovima koje žele, na incijativu Kasima Selimovića, realizovati upravo na području Tuzlanskog kantona. Razgovaralo se o procedurama, kriterijima za otvaranje jednog bolničkog kompleksa.

Premijer Umihanić i ministar Kamerić su izrazili zadovoljstvo posjetom i ponudili svu moguću pomoć u okviru nadležnosti Kantona, da se što prije zacrtane ideje pretvore u djelo, da se privuče strani kapital, počne sa investicijom, otvore nova radna mjesta. Potom je delegacija imala i sastanak u Ministarstvu zdravlja gdje se razgovaralo o konkretnim procedurama i zakonskim okvirima.

U nastavku aktivnosti, turska delegacija i predstavnici novoosnovane firme “TuzIST” su posjetili načelnika općine Živinice Hasana Muratovića. Obišli su kapacitete rekultivacije RMU “Đurđevik” i Poslovnu zonu Ciljuge.

Gosti iz Turske su izrazili veliko zadovoljstvo  zbog ovog sastanka. Istiću izuzetan doček  i prijem kod načelnika, oduševljeni su susretljivošću i željom načelnika Muratovića da obezbijedi dolazak značajne investicije na područje općine Živinice, spremnošću da učini maksimalne napore kako bi se kapital koji donosi nova radna mjesta, slio upravo u općinu na čijem je čelu. Kako su istakli, dobili su izvanredne uslove i ozbiljno će uzeti u razmatranje ponudu da kompletna investicija bude preseljena u Živinice. Riječ je o kupovini i najmu velike površine općinskog zemljišta koje će biti korišteno u više industrijskih grana. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije