IZ "Pobjeda" nastavlja sa projektom prečišćavanja otpadnih voda

03.09.2014. 08:27 / Izvor: eKapija.ba
IZ 'Pobjeda' nastavlja sa projektom prečišćavanja otpadnih voda

Sredstva za realizaciju ugovora vrijednog 400.000 KM obezbijedila je Agencija za vodno područje rijeke Save. Implementator projekta je firma Pobjeda "Rudet", a korisnici će biti sve firme sa lokaliteta industrijske zone "Pobjeda".

Premijer BPK Goražde Emir Frašto i direktor preduzeća "Pobjeda Rudet" Hasan Đozo potpisali su jučer ugovor o realizaciji druge faze projekta tretmana otpadnih voda iz industrijske zone Pobjeda.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i kantonalni ministar za privredu Demir Imamović sa saradnicima.

Sredstva za realizaciju ugovora vrijednog 400.000 KM obezbijedila je Agencija za vodno područje rijeke Save. Implementator projekta je firma Pobjeda „Rudet“, a korisnici će biti sve firme sa lokaliteta industrijske zone "Pobjeda".

Prema riječima ministra za privredu Demira Imamovića do sada je urađen značajan dio posla.

"Današnje potpisivanje ugovora odnosi se na drugu fazu projekta kada je riječ o tretmanu mehaničkih otpadnih voda za sve firme na prostoru ove industrijske zone. Nakon završetka ovog dijela projekta ostaće treći dio, a to je nabavka dijela postrojenja i uvezivanje kompletnog sistema u jednu cjelinu i probni rad. Napravljen je značajan napredak. Možda se nekome čini da se ovaj projekat sporo implementira, ali s obzirom da je ovo složen projekat i da se vrijeme potrošilo na projektovanje i iznalaženje rješenja, mislimo da će nakon ovog potpisivanja ugovora projekat dobiti neku novu dinamiku te ćemo postići uslove kako bi krenuli u implementaciju ove treće faze", kazao je ministar za privredu Demir Imamović.

Menadžement preduzeća u industrijskoj zoni „Pobjeda“ na vrijeme je identifikovao problem te nastoji da ga riješi.

Kako ističe direktor firme "Pobjeda Rudet" Hasan Đozo, ova firma i firma Unis "Ginex" već su uložili u jednu fazu prečišćavanja iz tehnološkog procesa prerade nekih hemijskih materijala. To je u „Rudetu“ već u upotrebi, a u "Ginexu" u završnoj fazi.

"Ovo je druga faza, to je prečišćavanje otpadnih voda sa mehaničkog dijela obrade koje imaju četiri firme u okviru industrijske zone Pobjeda a to su Pobjeda 'Rudet' i 'Tehnology', Unis 'Ginex' i Tvornica alata. Ovo je jedan zajednički projekat koji se implementira zajedno sa Vladom BPK Goražde i Agencijom za vodno područje rijeke Save. Uz veliku podršku Vlade BPK Goražde, mi smo od Agencije dobili podršku i prije godinu i po su odobrena sredstva. Međutim ovaj proces pripreme je malo trajao duže. U međuvremenu smo otklonili neke nedostatke na projektu. Dva puta se raspisivao tender, morao se ispoštovati Zakon o javnim nabavkama. Današnjim potpisivanjem ugovora o korištenju sredstava izvođač je već uveden u radove te se nadamo se da će u naredna dva mjeseca ova faza biti završena. Takođe se nadam da će ovaj projekat tokom slijedeće godine biti konačno u funkciji i da će industrijska zona Pobjeda biti jedna od prvih u BiH koja je ovaj problem prepoznala i riješila",  istaknuo je direktor firme Pobjeda "Rudet" Hasan Đozo.

Realizacija cjelokupnog projekta koštaće nešto više od milion konvertibilnih maraka. Za prvu fazu sredstva je obezbijedio federalni Fond za zaštitu okoliša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije