Najgora vrsta pacijenata koju bi doktori najradije zatukli

24.07.2014. 15:02 / Izvor: net.hr
Najgora vrsta pacijenata koju bi doktori najradije zatukli

Ne osjećate se baš najbolje, a najbrži način da doznate što vam je sjesti za kompjuter i putem interneta si odrediti dijagnozu i liječenje. No, jeste li svjesni da informacije o određenom simptomu mogu varirati od potpuno bezazlenih do smrtonosnih?

Ne osjećate se baš najbolje, a najbrži način da doznate što vam je sjesti za kompjuter i putem interneta si odrediti dijagnozu i liječenje. No, jeste li svjesni da informacije o određenom simptomu mogu varirati od potpuno bezazlenih do smrtonosnih?

Stoga prije nego nazovete svog liječnika i kažete mu kako imate tumor na mozgu, pročitajte ovih nekoliko savjeta.

Pročitao sam na Google-u

U porastu je trend u kojem ljudi misle kako je 45 minuta surfanja internetom jednako godinama i godinama školovanja te rada u medicini. No, informacija nije znanje i ne znači nužno da ćete je pročitati s razumijevanjem. Postavljanje dijagnoze zahtijeva objektivnost te stručan pregled i interpretaciju. Skloni smo izjednačiti pristup informacijama sa znanjem, što može biti iznimno skupa pogreška kada je u pitanju zdravlje.

Dajte mi antibiotik

Neki pacijenti dolaze k liječniku s akutnom infekcijom očekujući da će dobiti recept za antibiotik. Međutim, u određenim slučajevima kao što su virusne ili neke druge infekcije problem se riješi sam od sebe, a antibiotici nisu od pomoći. S druge strane, prekomjerno korištenje antibiotika na globalnoj je razini dovelo do problema da su neke bakterije postale otporne na njih.

Manje jedem, više vježbam, a ipak ne mršavim

Problem je u kvaliteti kalorija koje se unose u organizam, a ne u njihovoj količini.

Trebam brz oporavak

Ono što najviše čudi je ljudska želja za brzim rješenjem. Mnogi pacijenti misle da će im neka tableta ili brza dijeta promijeniti život i da su konačno pronašli ono pravo. Isti ti pacijenti inače su vrlo pametini i kritički procjenjuju stvarnost oko sebe, donose mudre odluke na svim drugim područjima. No, kad je zdravlje u pitanju kao da izgube razum. Podaci jasno govore o tome da na zdravlja najbolje utječe promjena načina života, prehrane i vježbanje. Ne ignorirajte te podatke, nego izbjegavajte vitamine i dodatke prehrani uz koje vam se obećava brzo rješenje problema, a da iza toga ne stoje nikakve čvrtste činjenice.

Jedem samo nemasnu hranu

Masnoće su važne za zdravlje organizma, a mnoge osobe u nastojanju da smršave jedu samo nemasnu hranu. Nema znanstvenih dokaza da masnoća deblja ili da uzrokuje srčane probleme, osim ako nisu u pitanju loše masti odnosno trans masne kiseline.

Ne stignem doći

Još jedna od navika koju bi liječnici rado promijenili kod pacijenata je zvanje telefonom. U tom se slučaju pacijenti najčešće opravdaju time kako moraju na put, pa nemaju vremena za posjet liječniku, a simptomi na koje se žale su bol u prsima, otežano disanje te problemi s tlakom. Na upit liječnika koliko to već traje, odgovor je najčešće kako su se prvi simptomi pojavili još prije tjedan dana. Liječnici stoga poručuju svojim pacijentima kako nisu čarobnjaci i da bi u većini slučajeva s takvim simptomima trebalo obaviti još neke pretrage kako bi se mogla utvrditi točna dijagnoza.

Ugljikohidrati su loši

Ne treba demonizirati cijelu skupinu određenih nutritijenata ili namirnica poput masti, šećera, ugljikohidrata... Sve te namirnice imaju i dobre i loše strane samo ih treba znati pravilno konzumirati.

Članak nije dostupan za besplatno čitanje. Ukoliko želite pročitati članak kliknite za više opcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza