NK Vitez će na jesen zaigrati na obnovljenom gradskom stadionu

13.08.2013. 13:14 / Izvor: eKapija.ba
NK Vitez će na jesen zaigrati na obnovljenom gradskom stadionu

Općina Vitez, koja je vlasnik stadiona, prošli je mjesec na sjednici Opštinskog vijeća donijela odluka da se izdvoji novac iz budžeta za rekonstrukciju gradskog stadiona.

Nogometni klub Vitez u prošloj sezoni osvojio je titulu prvaka u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine i plasirao se u Premijer ligu BiH. Ipak, sreću zbog ulaska u ovo elitno bh. fudbalsko takmičenje pokvarila je činjenica da gradski stadion u Vitezu, na kojem su do sad igrali, ne ispunjava uslove Nogometnog saveza BiH. Zbog nedobivanja potrebne licence za gradski stadion, Vitez će dio premijerligaških utakmica odigrati u Zenici na stadionu Kamberovića polje koji posjeduje potrebnu licencu za ovo natjecanje. Za to vrijeme gradski stadion u Vitezu će biti rekonstruisan kako bi se osigurali uvjeti za dobijanje potrebne licence.

Općina Vitez, koja je vlasnik stadiona, prošli je mjesec na sjednici Općinskog vijeća donijela odluka da se izdvoji novac iz budžeta za rekonstrukciju gradskog stadiona. Prije toga urađeno je idejno rješenje i glavni projekat, koji je uradila firma GAMES d.o.o.Travnik, a stadion je dobio građevinsku i urbanističku saglasnost.

Nakon toga izašao je tender za prvu fazu radova, koji su trenutno u toku, a za izvođača je izabrana firma Ganik iz Viteza. Tender za drugu fazu rekonstrukcije izašao je jučer i već su se javile dvije zainteresovane firme Almy Zenica i ITC Zenica.

Mi smo nakon 5-6 mjeseci mukotrpnog rada, pripreme, došli u fazu da smo objavili javnu nabavku. U prvoj fazi se rade zemljani radovi i rušenje građevina koje neće više biti potrebne. U drugoj fazi radiće se betonski, armirani te zidarski radovi i gromobranska instalacija“, potvrdio je za eKapija.ba Muhamed Rebihić iz Općine Vitez.

U sklopu ove faze radiće se izgradnja jugo- zapadne i sjevero- istočne tribine na gradskom stadionu, a proširivanje tribina bilo je jedan od uslova Nogometnog saveza.

Odlukom Općinskog vijeća Vitez je predviđeno da se rekonstrukcija stadiona završi do 30.09. 2013. godine. Nakon detaljne analize glavnog projekta  utvrđeno je da postoje nedostaci u projektu koji mogu dovesti do povečanja troškova investicije. Dogovoreno je da se održi sastanak stručnih osoba angažovanih od strane projektanta i Općine Vitez na kojem će se analizirati glavni projekat  i da se eventualno uočeni svi nedostaci u projektu otklone.

Izmjenjeni glavni projekat dostavljen je u općinu Vitez 30.07.2013. godine. Prema projektantskom proračunu cijena koštanja rekonstrukcije Gradskog stadiona u Vitez iznosila bi cca 390.000,00 KM. Navedena cijena je bez uračunatih sjedalica. Ukupna cijena izvođenja radova za ispunjavanje minimalnih uslova za igranje u Premijer ligi BiH će premašiti iznos od 450.000,00 KM.

U cilju otklanjanja svih dilema ponovno je održan sastanak u općini Vitez dana 06.08.2013. godine na kojem su bili prisutni prestavnici općine Vitez, predstavnik projektanta i predstavnici NK Viteza.

Na održanom sastanka je dogovoreno da se pokrene postupak javne nabavke za II fazu rekonstrukcije Gradskog stadiona u Vitezu (betonski i armirano betonski radovi),  a da se uporedo uradi neovisna revizija projektne dokumentacije.

Dakle, nakon što je objavljen poziv za II fazu izvođenja betnskih i armirano betonskih radova 12.08.2013. godine, procedura za izbor izvođača u najboljem slučaju (bez žalbi) će završiti 16.09. 2013. godine. Odmah nakon izbora izvođača radova za drugu fazu, pristupit će se uvođenju u posao izvođača zemljanih radova.

A.Šulović

 

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije