Obnova hotela Ruža: Predstavnici Hiltona stižu u Mostar

05.05.2015. 09:05 / Izvor: Oslobođenje
Obnova hotela Ruža: Predstavnici Hiltona stižu u Mostar

Radovi na obnovi najpoznatijeg mostarskog hotela Ruža do sada su u nekoliko navrata počinjali i stajali. Posljednja faza radova, na zadovoljstvo i radost brojnih Mostaraca, počela je krajem prošlog mjeseca.

Radovi na obnovi najpoznatijeg mostarskog hotela Ruža do sada su u nekoliko navrata počinjali i stajali. Posljednja faza radova, na zadovoljstvo i radost brojnih Mostaraca, počela je krajem prošlog mjeseca. Hotel Ruža u novom ruhu trebao bi zasjati sredinom ili krajem naredne godine.

"Sve se odvija željenim tokom. Znate da su radovi konačno započeli krajem prošlog mjeseca. Njihov završetak planiran je u optimalnoj varijanti polovinom 2016, odnosno u normalnoj varijanti, u septembru naredne godine. Bit će to predivan hotel sa pet plus zvjezdica, ponos Mostara i Bosne i Hercegovine", rekao je predstavnik investitora Enver Backović.

Obnova hotela započela je prije deset godina, a za nastavak izgradnje UNESCO je svojevremeno odbio dati suglasnost, s obzirom na to da se grandiozni hotel nije uklapao u staru jezgru grada koja je pod zaštitom ove organizacije. U septembru prošle godine, vlasnik hotela Emir Kečo izjavio je da su otklonjene sve prepreke za nastavak gradnje ovog objekta. U Sarajevu je potpisao memorandum o razumijevanju sa generalnim direktorom Turkish ZiraatBank Huseyinom Aydinom i generalnim direktorom ZiraatBank BH Ali Rizom Akbasom o uslovima podrške investitoru projekta izgradnje hotela u iznosu od 20 miliona eura. Kečo je tada rekao da će gradnja biti okončana za najviše dvije godine.

Ruža će gotovo sigurno po završetku radova postati dio velikog lanca hotela Sheraton sa sjedištem u Turskoj. Kako je najavljeno, realizacijom ovog projekta planirano je i otvaranje 173 nova radna mjesta. Predstavnici Hiltona, prema našim saznanjima, u Mostar dolaze polovinom maja, kako bi se bliže upoznali sa stanjem na gradilištu i tempom kojim se radovi odvijaju. Mostarska Ruža, prema najavama, bit će najsavremeniji hotel iz ovog lanca u regionu.

"Posebno me raduje ako će stotinu mladih za godinu ili dvije dobiti stalni posao. S druge strane, ovaj hotel je ponos našeg grada i jedan od njegovih simbola, koje polako, ali sigurno vraćamo nakon agresije i strašnih razaranja koja smo nekako preživjeli", rekao nam je Mostarac Nermin, kojeg smo sreli u blizini hotela.

Građevinski radnici ističu kako rade svaki dan, bez prestanka.

"Nemamo ni najmanju zamjerku na bilo što. Sretan sam što ću svojim angažmanom i znanjem doprinijeti obnovi hotela, koji je u mom djetinjstvu bio jedan od najljepših objekata u našem gradu", rekao je jedan od uposlenika građevinske firme MIP iz Mostara, koja je inače izvođač radova na hotelu Ruža.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije