Općina Sanski Most nudi pogodnosti investitorima

27.02.2015. 07:55 / Izvor: eKapija.ba
Općina Sanski Most nudi pogodnosti investitorima

Otvara se niz mogućnosti za potencijalne investitore, koji imaju namjeru ulagati u razvoj privrede i pokretati nove poslovne aktivnosti u općini Sanski Most.

Općinsko vijeće Sanski Most na posljednjoj sjednici usvojilo je odluku o sufinansiranju dijela naknade za prirodne pogodnosti i uređenje građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje proizvodnih objekata na području općin, navodi se na internet stranici Općine Sanski Most.

Ovom odlukom otvara se niz mogućnosti za potencijalne investitore, koji imaju namjeru ulagati u razvoj privrede i pokretati nove poslovne aktivnosti u općini Sanski Most. Općina Sanski Most u narednom periodu osigurala je nekoliko pogodnosti za buduće investitore, što bi trebalo rezultirati stvaranjem preduvijeta za unaprijeđenje poslovnog ambijenta, realizaciju novih investicija i povećanje stope zaposlenosti na području općine.

Naime, općina će od sada pružati mogućnost investitorima, da prilikom gradnje proizvodno poslovnih objekata, budu oslobođeni plaćanja dijela općinskih naknada koje se odnose na prirodne podnosti i uređenje građevinskog zemljišta.

Na ovaj način daje se pogodnost za investitore koji žele investirati, odnosno graditi poslovno proizvodne objekte na području općine Sanski Most, a koja se ogleda u tome da investitor može ostvariti pravo povrata dijela ili u cjelosti propisane općinske naknade, ukoliko ispuni određene uvjete koji se direktno tiču dinamike početka poslovanja i ukupnog broja zaposlenih.

S tim u veći, općina će preuzeti sufinansiranje dijela naknade u onom postotku koji zavisi od roka gradnje i broja zaposlenih radnika u prvoj godini poslovanja. Na taj način, investitor koji izgradi poslovni objekat u roku od dvije godine, od dana pravosnažnosti odobrenja za građenje, i pri tom zaposli od tri do 10 novih radnika u prvoj godini poslovanja, ostvaruje pravo na sufinansiranje 70 odsto naknada za prirodne pogodnosti i uređenje građevinskog zemljišta. Investitor koji u istom roku izgradi poslovni objekat i zaposli od 11 do 30 novih radnika ostvaruje pravo na sufinansiranje 80 odsto naknada, dok investitor koji u istom roku izgradi poslovni objekat i zasposli preko 30 novih radnika, ostvaruje pravo na sufinansiranje naknada u iznosu od 100 odsto.

Zahtjev za sufinansiranje dijela naknada investitor podnosi Općinskoj slubi za razvoj poduzetništvo i resurse, a uz zahtjev potrebno je priložiti riješenje o utvrđivanju naknade i biznis plan za realizaciju investicije. Općina će u budžetu obezbijediti sredstva koja će biti namijenjena za potrebe sufinansiranja pomenutih pogodnosti, a budžetom za ovu godinu planirana sredstva iznose 200.000 KM.

Inače, općina Sanski Most, jedna je od rijetkih lokalnih zajednica u BiH koja posjeduje međunarodni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju, tako da se posljednja odluka Općinskog vijeća može smatrati dodatnim stimulansom za investicije i lokalni ekonomski razvoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije