Stečeni uslovi za rekonstrukciju Baščaršijskog trga

31.01.2015. 10:19 / Izvor: eKapija.ba
Stečeni uslovi za rekonstrukciju Baščaršijskog trga

Općinsko vijeće Stari Grad omogućilo je izdvajanje sredstava od 550.000 KM za sufinansiranje rekonstrukcije Baščaršijskog trga.

Usvajanjem Prijedloga odluke o izmjeni Odluke o prodaji poslovnih prostora zakupcima, a potom i Prijedloga odluke o korištenju sredstava ostvarenih prodajom poslovnih prostora, Općinsko vijeće Stari Grad omogućilo je izdvajanje sredstava od 550.000 KM za sufinansiranje rekonstrukcije Baščaršijskog trga. Ostatak sredstava za realizaciju ovog projekta obezbijedila je turska općina Osman Gazi iz Burse, a bit će implementirana putem Turske razvojne agencije TIKA, koja će provesti izbor izvođača.

S obzirom da je Odlukom o prodaji poslovnih prostora zakupcima do sada bilo moguće izdvajati samo 25% sredstava ostvarenih prodajom poslovnih prostora (na godišnjem nivou) za realizaciju investicionih projekata, upravo to je bilo potrebno izmijeniti kako bi se sredstva iz navedenog fonda mogla koristiti za rekonstrukciju Baščaršijskog trga. Izmjenama Odluke predviđeno je da se ovaj procenat može izmijeniti, odnosno uvećati, ukoliko se radi o investicionom projektu od javnog interesa i iznimne važnosti za koji se sredstva ne mogu obezbijediti iz drugih izvora. Time su se konačno stvorili preduslovi za realizaciju svih obaveza preuzetih potpisivanjem Protokola o rekonstrukciji Baščaršijskog trga sa TIKA-om.

Većinom glasova usvojena je i Odluka o nabavci vozila za potrebe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, za što su sredstva već planirana Budžetom za tekuću godinu. Vozilo će biti kupljeno u vrijednosti do 25.000 KM, a namijenjeno je za potrebe prevoza pacijenata oboljelih od raka koji se na terapije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu trenutno prevoze u neuslovnim vozilima.

Nakon provođenja postupka izbora novih članova Općinske izborne komisije, te izvještaja Konkursne komisije, Vijeće je donijelo prijedloge Rješenja o imenovanju Melihe Olovčić (prvorangirana) i Maje Karačić (drugorangirana) novim članovima Općinske izborne komisije, što će postati pravosnažno tek nakon što dobije potvrdu CIK-a.

Općinsko vijeće Stari Grad dalo je saglasnost za članstvo Općine Stari Grad Sarajevo u Uniji turskih općina. Ostvarivanjem članstva Općina će imati lakši pristup investitorima, te moguću podršku razvojnim projektima i očuvanju historijskog naslijeđa, pritom ne uzimajući na sebe bilo kakvu finansijsku obavezu.

Investicionim menadžerom Općine Stari Grad (za 2015. godinu), Vijeće je još jednom proglasilo načelnika Ibrahima Hadžibajrića, dajući mu ovlaštenja da provodi politiku investiranja i upravlja javnim sredstvima poštujući principe sigurnosti, likvidnosti i disperzije rizika.

Služba za investicije, komunalne i inspekcijske poslove predočila je Općinskom vijeću Informaciju o statusu objekta (azila za pse) u kasarni Faletići – MZ Mošćanica, sa prijedlogom mjera. Nakon sagledavanja informacije, vijećnici su donijeli zaključke i zadužili Općinskog Načelnika da putem navedene službe naredi uklanjanje objekta, te da se izvrši izmještanje pasa. S obzirom da je za realizaciju ovog zaključka potrebno obezbijediti 30.000 KM, Vijeće je zadužilo Načelnika da sredstva obezbijedi u Budžetu za tekuću godinu.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, Vedran Dodik, upoznao je vijećnike na 25. sjednici da je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu uputilo dopis Općinskom vijeću u kojem ih obavještava da je donesena naredba o obustavi istrage protiv Ibrahima Hadžibajrića zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja i krivičnog djela nesavjestan rad. U dopisu, između ostalog, stoji da nakon svih provedenih dokaza, naročito nalaza vještaka finansijske struke, jasno proizilazi da su poslovi obavljani u skladu pozitivnih blanketnih propisa i akata donesenih po Općinskom vijeću, a sredstva za finansiranje su bila obezbjeđena u Budžetima Općine Stari Grad.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici prihvatilo Izvještaj o realizaciji Strategije lokalnog razvoja Općine Stari Grad Sarajevo za 2015. godinu.

Vijećnicima je prezentiran projekat “Halvadžiluk”, a arhitekta i tvorac projekta Mufid Garibija, upoznao ih je sa idejnim rješenjem izgradnje 13 novih dućana na Baščaršiji, iznad Sebilja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije