Prezentiran Projekat "Čista rijeka Miljacka"

28.04.2015. 14:04 / Izvor: eKapija.ba
Prezentiran Projekat 'Čista rijeka Miljacka'

Ova studije odnosni se na poboljšanje kvaliteta voda rijeka Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje i dijela rijeke Bosne do lokaliteta Reljevo.

Studija kojom će se definisati aktivnosti, programi i potrebna sredstva za poboljšanje kvaliteta voda rijeka Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje i dijela rijeke Bosne do lokaliteta Reljevo, prezentovana je danas premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću i ministrima u Vladi KS, navodi se u saopćenju Press službe Kantona Sarajevo.

Naručilac ovog projekta je Sarajevska regionalna agencija SERDA, koja trenutno raspolaže strateškim dokumentom s kojim bi u budućnosti mogla aplicirati i na IPA fondove, rečeno je tokom prezentacije te navedeno kako je riječ o projektu koji je u periodu od 2010.godine do 2012. godine izradio konzorcij u sastavu: Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta Sarajevo, ENOVA, Dvokut Pro i Institut za vode Bijeljina. S obzirom da su prošle tri godine od završetka ovog projekta nema sumnje da se određeni podaci u studiji moraju ažurirati. Sliv Miljacke obuhvata oblasti ispod planina Romanije i Jahorine, tj. Mokranjsku zaravan, Paljansku zaravan, kanjon rijeke Miljacke do Bentbaše, te istočni dio Sarajevske kotline do Sastavaka.

"Ovo je epohalni projekt za unaprijeđenje uvjeta življena svih građana na području Kantona Sarajevo, uključujući stanovnike Pala i Istočnog Sarajeva", pojasnio je u svojoj uvodnoj prezentaciji Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku i dodao kako je realizacija rezultata ove studije dugoročan proces te da se nada kako će nova Vlada prepoznati prioritete i krenuti sa rješavanjem detektovanih problema.

Ovom prilikom, istaknuto je da su stalnom analizom vode u prethodne tri godine na različitim područjima dobijeni rezultati koji jasno ukazuju da je rijeka Miljacka sanitarno – fekalna voda i to prije primanja kolektorske vode.

"Ovaj podatak je zaista poražavajući, a ova Vlada je itekako svjesna koliko je bitno i neophodno iznaći mogućnosti za rješavanje ovih problema kojima ćemo dugoročno sanirati trenutno loše stanje voda i okoliša u sarajevskoj kotlini", rekao je premijer Konaković nakon prezentacije, naglašavajući kako Kanton Sarajevo trenutno nije u ekonomskoj situaciji da ovaj problem riješi sam i odmah, ali da će se uz SERDU osloniti na IPA fondove i realizaciju EBRD kreditnih sredstava.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije