Pušten u rad prečistač otpadnih voda na deponiji u Ramićima

18.09.2014. 10:25 / Izvor: eKapija.ba
Pušten u rad prečistač otpadnih voda na deponiji u Ramićima

Postrojenje za prečišćavanje procjednih voda na regionalnoj deponiji u Ramićima je investicija vrijedna je 546.000 eura i u potpunosti je finansirana iz IPA fondova Evropske unije.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS Srebrenka Golić i direktor JP "Depot" Novo Grujić, pustili su jučer, 17. septembra, u rad postrojenje za prečišćavanje procjednih voda na regionalnoj deponiji u Ramićima. Ova investicija vrijedna je 546.000 eura i u potpunosti je finansirana iz IPA fondova Evropske unije.

U obraćanju prisutnima, gradonačelnik Gavranović je istakao da deponija u Ramićima mora da se smanjuje, odnosno da na deponiji ostane samo onaj otpad koji nije moguće iskoristiti u ekonomske svrhe.

"Prečistač vode koji smo danas pustili u rad ima veliki ekološki značaj, kako za samu deponiju tako i za okolna naselja Dragočaj i Ramiće, jer su otpadne vode sa deponije ugrožavale cijeli rejon.  Mi smo odavno shvatili da otpad nije smeće i Grad Banja Luka, kao većinski vlasnik regionalne deponije, ima ambiciozne planove kada je u pitanju zbrinjavanje otpada. Želimo da od prikupljanja otpada imamo ekonomsku korist, poštujući domaće zakonodavstvo i direktive EU. Prvi projekat koji moramo realizovati jeste reciklaža otpada", rekao je Slobodan Gavranović.  

Ministar  za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, kazala je da  uređaj za prečišćavanje procjednih voda, koji je danas pušten u rad, predstavlja najsavremeniju opremu ove vrste u BiH, jer, kako je rekla, stručnjaci tvrde da je efikasnost ovog postrojenja gotovo stopostotna. Ona je dodala da je, od 2004. godine, kada je počela izgradnja deponije u Ramićima utrošeno šest miliona eura, te da je preostalo još oko dva miliona eura kako bi se ovaj proces u deponiji zaokružio do kraja.

Golić je podsjetila da komunalni otpad na deponiji u Ramićima deponuje osam opština regije, ističući da je sljedeći korak na deponiji izgradnja reciklažnog centra.

"Otpad je sirovina, a preduzeća koja vrše razdvajanje i reciklažu otpada su vrlo profitabilna u svijetu, a da bi taj projeklat zaživio na našoj deponiji, u  opštinama gdje se prikuplja otpad treba razvijati svijest o razdvajanju različitih vrsta otpada. Ova deponija je mjesto gdje treba odlagati samo komunalni otpad, a nikako životinjski i medicinski", rekla je Golićeva.

Direktor JP "Depot" Novo Grujić, izjavio je da puštanje u rad ovog postrojenja predstavlja dio aktivnosti u okviru programa upravljanja čvrstim otpadom na banjalučkoj regiji koji se provodi od 2003. godine.

"Puštanjem u rad ovog postrojenja, ispunjeni su svi parametri za ispuštranje otpadnih voda u površinske vodotokove, a koji su definisani ekološkom dozvolom. Vjerujem da će uskoro biti potpisan ugovor o završavanju sanitarne kasete za degasifikaciju kako bi se gasovi sa deponije mogli koristiti za proizvodnju struje", rekao je Grujić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije