Radovi na fasadi zgrade ASU ne mogu biti završeni zbog neriješenih papira

27.03.2015. 10:49 / Izvor: Fena
Radovi na fasadi zgrade ASU ne mogu biti završeni zbog neriješenih papira

Nova zgrada Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu mi je noćna mora, kaže Žalica. Sudskim rješenjima papiri završeni prije dvije godine, ali još nisu potpisani.

Nova zgrada Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu mi je noćna mora. Sada radimo u uslovima koji su vrlo dramatični, naprosto nemamo prostora što ne utiče ključno na kvalitet, ali je potpuno besmisleno da se ta zgrada gradi već pet-šest godina, ima potpunu podršku svih struktura, a radovi su zaustavljeni zbog stvari koje su administrativno-političke prirode - kazao je Feni dekan ASU Pjer Žalica.

Govoreći o radovima na izgradnji nove zgrade Akademije u centru Sarajeva, Žalica ističe da je trenutno u fazi rad na fasadi zgrade, međutim on ne može biti završen zbog neriješenih papira.

"Ti neriješeni papiri apsolutno nisu naš problem i bizarna su stvar koja je čak i sumnjiva. Kada bude stavljena fasada na zgradu to je već praktično zadnja faza radova, i mislim da je besmisleno ne učiniti još jedan napor da to bude završeno. Mislim da su svi uvijek taj projekt dovoljno podržavali, ali konkretno se nije dovoljno radilo", kazao je on.

On pojašnjava da su sudskim rješenjima papiri završeni prije dvije godine, ali da još nisu potpisani.

Žalica u završne radove uključuje i unutrašnje uređenje objekta, a postavkom fasade bit će završene dvije trećine. Planirano je da tehnički kapaciteti iz sadašnjih prostorija Akademije budu preseljeni u novu zgradu, jer je to neophodni minimum s kojim može početi rad te visokoškolske institucije.

"Imamo ozbiljne međunarodne partnere u ovom projektu koji se ne mogu aktivirati dok građevinski radovi ne budu završeni. Skupština KS je zgradu proglasila objektom od značaja, Vlada KS to treba da obezbjeđuje praktično, dok Zavod za izgradnju izvodi projekt, a mi smo korisnici. U tom nekom dosta kompliciranom lancu potrebno je dobre volje i praktičnih koraka za završetak projekta. Ne vjerujem da ima ijedan ozbiljan protivnik Akademije ili izgradnje nove zgrade. U lancu koji prirodno treba da funkcioniše, kod nas te stvari ne funkcionišu, te štopaju u procedurama koje bi trebale biti rutinske", ocijenio je on.

Komentirajući odnos nove Vlade KS prema ovom projektu, Žalica zaključuje da vrijeme i način koji su bili potrebni da se nova Vlada formira ne daje optimizma. Ipak, u njenom je sastavu i veliki broj mlađih ljudi što opet daje optimizam da će "s tom mladošću donijeti i neku novu energiju i odlučnost".

"Na svima je da se dokažu i rade. Nadam se da će nova Vlada raditi više za nas, a manje za sebe", zaključio je dekan Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije