Rimska cesta bit će nova turistička atrakcija

04.05.2015. 08:53 / Izvor: Dnevni list
Rimska cesta bit će nova turistička atrakcija

Glavni cilj projekta jest razvijanje prepoznatljive turističke ponude – povijesne rute rimske ceste, kako bi se poboljšala konkurentnost lokalnog turizma prekograničnog područja na temelju zajedničke kulturne i prirodne baštine.

U zgradi Općine svečano je potpisan sporazum o suradnji Općine Ljubuški i Grada Solina u povodu početka projekta prekogranične suradnje “Povezivanje razdvojenog”. Projekt su kratko predstavili načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić i dogradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

Projekt polazi od rimske ceste koja je povezivala Solin i Ljubuški te završavala u Vidu.

Projekt traje dvije godine i provodi se kroz 3. poziv Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina. Ukupna vrijednost projekta je 452.168,25 eura, od čega 83,33 posto iznosi sufinanciranje EU-a. Nositelji su Grad Solin i Općina Ljubuški, dok su partneri Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Razvojna agencija ZHŽ-a – HERAG.

Glavni cilj projekta jest razvijanje prepoznatljive turističke ponude – povijesne rute rimske ceste, kako bi se poboljšala konkurentnost lokalnog turizma prekograničnog područja na temelju zajedničke kulturne i prirodne baštine. Projektom su obuhvaćene brojne aktivnosti poput mapiranja rute rimske ceste Salona – Bigeste – Narona duljine oko 170 km te izrada digitalne i papirnate karte.

Potom, uključuje aktivnosti uređenja osnovne komunalne i turističke infrastrukture na šetnici na ušću rijeke Jadro i arheološkoj lokaciji Bigeste, edukacije za djelatnike turističkih zajednica i udruga usmjerenih na očuvanje baštine, tradicije i okoliša, festivale u Solinu i Ljubuškom kojima će se promovirati projekt, a koji će ujedno biti novi sadržaji u kulturno-turističkoj ponudi navedenih gradova, medijsku vidljivost te podizanje svijesti i znanja o novokreiranom kulturno-turističkom artefaktu – dosad slabo prezentiranoj ruti rimske ceste, uključujući vizualni identitet, web stranicu, društvene mreže, video, projektne knjižice… te zajedničku promociju projekta i prekograničnog područja na međunarodnom turističkom sajmu BIT u Milanu.

Mapiranje kulturne i prirodne baštine, gastro ponude i događanja duž navedene rute korak je k razvijanju zajedničke turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i BiH, koja uporište pronalazi u kulturnoj i prirodnoj baštini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije