RS razmatra opciju priključenja "Turskom toku"

20.04.2015. 08:34 / Izvor: Nezavisne novine
RS razmatra opciju priključenja 'Turskom toku'

Najizgledniji i najsigurniji pravac za nabavku gasa u ovom trenutku je projekat koji će biti nastavak "Turskog toka", sa krajnjim odredištem u Baumgartenu u Austriji, izjavio je Slobodan Puhalac, direktor "Gas-Resa".

Najizgledniji i najsigurniji pravac za nabavku gasa u ovom trenutku je projekat koji će biti nastavak "Turskog toka", sa krajnjim odredištem u Baumgartenu u Austriji, izjavio je Slobodan Puhalac, direktor "Gas-Resa".

On je naglasio da je strateško opredjeljenje Republike Srpske u gasnom sektoru, određivanje pravca snabdijevanja ruskim gasom preko Srbije, čime bi postupak i lokacija priključka za RS trebalo da budu identični planiranom iz "Južnog toka", a to je kod Čente, između Zrenjanina i Beograda.

"Pretpostavka je da će 'Južni tok' i nova alternacija većim dijelom biti identični u prostoru Republike Srbije, a način priključenja Republike Srpske potpuno identičan", naveo je on.

Kompanija "Gas-Res", dodaje Puhalac, u stalnom je kontaktu sa partnerima u Ruskoj Federaciji i Srbiji jer razvojne planove žele uklopiti u opcije izgradnje novog pravca snabdijevanja gasom, onako kako bude dogovoreno između "Gazproma" i ostalih zemalja partnera.

"Ovih dana je održan sastanak ministara spoljnih poslova pet zemalja Jugoistočne Evrope (Mađarske, Srbije, Makedonije, Grčke i Turske), gdje je dogovoreno da se formira radna grupa za izradu studije izvodljivosti za izgradnju gasovoda koji bi bio povezan na gasovod 'Turski tok'", napominje Puhalac.

Pitanje sigurnog snabdijevanja gasom jugoistočne i srednje Evrope postalo je neizvjesno od trenutka zaustavljanja projekta "Južni tok", kada je problem političke prirode izazvao ekonomske posljedice. Predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan, međutim, početkom decembra prošle godine postigli su dogovor o izgradnji podmorskog plinovoda po dnu Crnog mora do Turske, a zatim je u Ankari potpisan memorandum o izgradnji plinovoda između predstavnika ruskog "Gazproma" i turskog "Botasa".

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak potvrdio je nedavno za "Rosija 24" da su u toku pregovori sa Grčkom, Makedonijom, Srbijom, Mađarskom i Austrijom, preko kojih može ići kopneni dio "Turskog toka", većim dijelom ranije definisanom trasom "Južnog toka".

"Zvanične najave iz Ruske Federacije o izgradnji gasovoda 'Turski tok', kao i pregovori sa zemljama zainteresovanim za ovaj projekat, među kojima je i Srbija, daju nam pozitivan impuls za nastavak aktivnosti koje je RS započela u ranijem periodu. Pitanje našeg priključka rješavaćemo u saradnji s Vladom Srbije, kako bismo obezbijedili naše učešće i to kroz izgradnju kraka koji će gas dovesti do RS bez posrednika", objašnjava Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije