TERRE projekat- Investicija u fotonaponske panele

16.09.2014. 11:58 / Izvor: eKapija.ba
TERRE projekat- Investicija u fotonaponske panele

LIR Evolucija će provesti instalaciju fotonaponskih panela kapaciteta od 5 kW na krovu Doma Kulture Opštine Gradiška kao primjer mjere unapređenja energetske efiksanosti.

LIR Evolucija, nevladina organizacija koja posjeduje bogato iskustvo u oblasti implementacije razvojnih projekata finansiranih od strane EU, provodi projekat TERRE - Teritorija, Energija i Zapošljavanje na teritoriji Opština Banjaluka, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica, Srbac i Prnjavor. 

LIR Evolucija će provesti  instalaciju fotonaponskih panela kapaciteta od 5 kW na krovu Doma Kulture Opštine Gradiška kao primjer mjere unapređenja energetske efiksanosti. Otvaranje solarnih panela se očekuje sredinom novembra 2014. Ova investicija će ukazati na mogućnosti iskorištavanja obnovljivih izvora energije i ekološku proizvodnju električne energije.

Direktor LIR-a, Slaviša Jelisić je istakao da LIR  nastoji da realizuje ciljeve TERRE projekta kroz stvaranje veće povezanosti između privatnog i javnog sektora, utiče na porast nivoa znanja i svijesti građana o obnovljivim izvorima energije i mogućnostima njihovog iskorištenja, te da pruži informacije o najboljim praksama iskorištenja obnovljivih izvora energije iz razvijenijih regiona kojima se pozitivno uticalo na održiv lokalni razvoj.

Od početka projekta ključni lokalni akteri (kao što su: predstavnici lokalne vlasti, javnih institucija, edukativnih ustanova, nevladinih organizacija, gradskih agencija, finansijskih ustanova, poljoprivrednih proizvođača) su uključeni u definisanje ciljeva, dizajniranje strategija i aktivnosti razvoja obnovljivih izvora energije putem lokalnih seminara sa javnim debatama. Na taj način im je omogućeno da aktivno učestvuju u projektu i  izraze svoje interese i mišljenje.

TERRE  - Teritorija, Energija i Zapošljavanje je naziv projekta koji je zvanično odobren od strane Programa prekogranične saradnje zemalja Jugoistočne Evrope. Ukupan iznos sredstava za projekat koji traje 24 mjeseca iznosi oko 2,2 miliona eura. Na projektu učestvuje 13 partnera.

Sveukupni cilj projekta je da pokaže kako razumno, pažljivo i integrisano iskorištavanje obnovljivih izvora energije (iz izvora kao što su biomasa, sunce, voda, vjetar), predstavlja efektivan pokretač za  održiv lokalni razvoj u ciljnim regijama, baziran na partnerstvu između javnih institucija, pojedinaca i lokalnih zajednica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije