Tim Hercegovaca pobijedio na konkursu za uređenje kompleksa Crkvine

19.04.2015. 14:13 / Izvor: eKapija.ba
Tim Hercegovaca pobijedio na konkursu za uređenje kompleksa Crkvine

​Rad grupe mladih arhitekata iz Beograda, proglašen je za najbolji na međunarodnom konkursu za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja šire zone kompleksa manastira Hercegovačka Gračanica u Trebinju.

Rad grupe mladih arhitekata iz Beograda, od kojih je većina porijeklom iz Hercegovine, proglašen je za najbolji na međunarodnom konkursu za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja šire zone kompleksa manastira Hercegovačka Gračanica u Trebinju.

Pobjednički tim čine Vladimir Parežanin, te Peđa Parović, Vedran Spaić, Đorđe Mandrapa i Filip Mikić.

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladan Đokić, koji je i član žirija, istakao je da su svi autori diplomirali na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i da je njihov rad, za razliku od ostalih, bio specifičan zbog toga što ima savremen pristup i stav u tretiranju ovog kompleksa.

"Vrlo rijetko, kada je riječ o pravoslavnim hramovima i njihovom okruženju, imamo priliku da se prihvate savremeni radovi", rekao je Đokić novinarima u Trebinju.

On je istakao da je vrlo pozitivan stav NJegovog preosveštenstva vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i igumana manastira Tvrdoš Save koji su podržali taj savremeni koncept koji pokušava da ujedini ono što je tradicionalno u neke savremene tokove budućnosti.

"Ovo će biti izuzetna prilika da se, uz postojeći manastirski kompleks, pojavi jedan novi mali grad, koji će sa svojim brojnim sadržajima da se uklopi u ovaj ambijent i neće biti isključivo namijenjen samo za vjernike, već će ujediniti čitavu populaciju Trebinja i brojne goste koji će dolaziti u posjetu", kaže Đokić.

On je istakao da projekat nije megalomanski i da je vrlo racionalan i izvodljiv, te da se lako može realizovati.

"Uvijek će biti potrebne neke korekcije u odnosu na rješenje koje je dato, ali to je jedan od načina da se cijeli prostor uredi, racionalizuje i urbanizuje kao jedan mali grad, koji će već sagrađene objekte sakralne arhitekture povezati sa novim objektima u jedinstvenu cjelinu", naglasio je Đokić.

Režiser Emir Kusturica, koji je i član žirija, istakao je da će realizacijom ovog projekta Trebinje postati jedinstven grad ne samo u Republici Srpskoj, nego i u svijetu.

"Ovdje bi trebalo da sve zgrade, koje su u nizu i zatvaraju te male trgove, da vitalizuju taj kompleks i da ne budu samo plijen turista, nego i života Trebinja", rekao je Kusturica, napominjući da je ovo vrlo zgodno vrijeme da se parametrima srednjeg vijeka i ranijih perioda zadaje duh sadašnjeg vremena.

Kusturica je istakao da je tajna ovog poduhvata u tome što na ovakvom prostoru može da se realizuje ideja novog grada, ističući da je ipak veliko pitanje kako da se postojeće stanje razvije u novi grad, jer tek treba da se definiše karakter tih kuća koje su sklopljene i raspoređene.

On je napomenuo da će se za ovaj poduhvat, s obzirom da je riječ o dobroj ideji i planovima, naći novac, dodajući da misli će za godinu dana početi radovi, a da će Crkva odrediti na koji način i pod kojima uslovima će se graditi kompleks.

Kusturica kaže da će, kao i uvijek, nastojati da pomogne dobrim idejama i da će učestvovati u svemu što je vezano za rekonstrukciju.

"Želimo da napravimo ono što nam imperije ranije nisu dozvoljavale i da to izgleda kao da je postojao jedan kontinuitet", istakao je Kusturica, dodajući da su u istoriji postojali prekidi, a da je Trebinje rijetko mjesto koje ima kontinuitet i svoj profil.

Na međunarodni konkurs koji je raspisala Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska pristiglo je 25 radova, a najbolje je birao žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz oblasti arhitekture i drugih profila.

trebinjedanas.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije