U Gradišci krenula rekonstrukcija toplovodne mreže

31.07.2014. 12:28 / Izvor: eKapija.ba
U Gradišci krenula rekonstrukcija toplovodne mreže

Preduzeće "IEE Toplana" Gradiška utvrdilo je sveobuhvatan plan rekonstrukcije toplovodne mreže, koja je zbog starosti i veoma lošeg stanja uzrokovala velike gubitke toplotne energije, prenosi zvanični sajt opštine Gradiška.

Nakon rekonstrukcije i modernizacije gradske toplane u Gradišci koja je obuhvatala instalaciju kotlova na biomasu, proširenje objekta toplane i izgradnju potrebnih platoa i ložišta, kao i sistema za automatsko upravljanje i regulaciju procesa sagorijevanja biomase, krenuli su radovi na osavremenjavanju distributivne mreže. Preduzeće "IEE Toplana" Gradiška utvrdilo je sveobuhvatan plan rekonstrukcije toplovodne mreže, koja je zbog starosti i veoma lošeg stanja uzrokovala velike gubitke toplotne energije, prenosi zvanični sajt opštine Gradiška.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, prilikom posjete lokaciji na kojoj se izvode radovi izrazio je zadovoljstvo zbog opredjeljenja preduzeća "IEE Toplana" Gradiška da nastavi sa rekonstrukcijom primarne toplovodne mreže.

"Projekat ide u dobrom pravcu i brojne druge opštine su prepoznale njegov značaj, te pokazuju zainteresovanost da i u svoje sredine prenesu pozitivna iskustva opštine Gradiška", kaže Latinović.

Latinović je podsjetio da je primjenom modela javno-privatnog partnerstva gradiška "Toplana" izašla iz jedne tamne spirale gomilanja gubitaka koji su, samo prošle godine, iznosili 2,2 mil KM.

"Po prvi put Opština će ove godine ostvariti pozitivne efekte po pitanju proizvodnje i isporuke toplotne energije i na osnovu zakupa osigurati prihode od minimalno 100.000 KM, a sa rastom broja potrošača i rastom prihoda "Toplane" u narednim godinama očekuje se iznos od 200.000 KM do 400.000 KM", rekao je Latinović.

Dragiša Zečević direktor IEE iz Banja Luke, istakao je da će osavremenjavanje distributivne mreže teći u nekoliko faza.

"Prva faza odnosi se na sanaciju centralnog voda toplovodne mreže na kome su zbog njegove dotrajalosti dnevni gubici u periodu prošle grijne sezone iznosili i do 50 kubnih metara, nakon čega će se pristupiti sanaciji i na određenim manjim vodovima. Druga faza, koja će započeti u mjesecu avgustu, odnosiće se na sanaciju podstanica u samim zgradama, a treća faza će obuhvatiti softverski i informatički dio koji će omogućiti kontrolu toplovodne mreže na području čitavog grada u skladu sa najsavremenijim evropskim i svjetskim standardima", rekao je Zečević.

Sanacija toplovodne mreže obuhvatiće i ugradnju ventila koji će omogućiti isključenje određenih dijelova grada gdje postoje kvarovi, kao i primjenu najnovijih tehnologija za detekciju vlage. U cjevovode sa izoliranim cijevima biće postavljeni senzori koji će u slučaju proboja vlage tačno detektovati mjesto proboja i na taj način omogućiti brzu intervenciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije