Za projekt "Zeleni ekonomski razvoj" 3,78 miliona KM

21.08.2014. 13:01 / Izvor: Fena
Za projekt 'Zeleni ekonomski razvoj' 3,78 miliona KM

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o sufinansiranju Projekta "Zeleni ekonomski razvoj",

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o sufinansiranju Projekta "Zeleni ekonomski razvoj", u iznosu 3,78 miliona KM.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Yuri Afanasiev izjavio je da je ova saradnja planirana i prije poplava koje su zadesile BiH, ali da su nakon toga zajedno s predstavnicima Fonda i premijerom FBiH Nerminom Nikšićem dogovorili da dio sredstava planiranih za saradnju preusmjere za sanaciju posljedica poplava.

"Prvobitni cilj saradnje je bio fokusiran na aktivnosti u oblasti energeske efikasnosti i zelenog ekonomskog razvoja, ali nakon poplava smo odabrali devet objekata u tri kantona koji će biti obnovljeni tako da budu bolji nego što su bili prije devastacije, a većinom se radi o obrazovnim ustanovama", rekao je Afanasiev.

On je dodao da će te škole, koje će biti obnovljene u narednih dvije do četiri sedmice, biti energetski efikasne zgrade s malim troškovima za režije, sigurne za djecu koja će ih pohađati, a dugoročno će uštediti značajna sredstva institucijama koje njima raspolažu.

Afanasiev je zahvalio Evropskoj uniji koja je osigurala značajan dio ovih sredstava, kao i direktoru Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safetu Harbinji na saradnji, za koju je rekao da može služiti kao primjer drugim institucijama.

Harbinja je naveo da već tri godine sarađuju s UNDP-om, zahvaljujući kojem su uspostavili bazu podataka u kojoj će do kraja godine imati 550 objekata.

"Ove godine smo odlučili da naše aktivnosti usmjerimo na poplavljena područja kako bi u budućnosti imali objekte koji će trošiti manje energije, a time i manje budžetskih sredstava", naglasio je Harbinja.

On je zahvalio Afanasievu i njegovoj ekipi koja je na terenu dala veliki doprinos na pripremi, izradi projektne dokumentacije i procjeni šteta.

"U okviru sanacioih projekata trebamo voditi računa o prevenciji šteta od sličnih prirodnih nesreća koje bi nas mogle pogoditi u narednim godinama, a ne vršiti samo puku sanaciju", kazao je Harbinja.

Ulaganje u obnovu i mjere energetske efikasnosti u devet zdravstvenih i obrazovnih objekata bit će izvršeno na poplavljenim područjima u Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom i Posavskom kantonu.

Za sanaciju ovih devet objekata UNDP i Evropska unija osigurali su 2,32 miliona KM, a Fond za zaštitu okoliša FBiH 1,55 miliona KM.

Spomenuti ugovor podrazumijeva daljnji razvoj aktivnosti koje se već nekoliko godina provode na povećanju energetske efikasnosti i racionalizaciji upravljanja energijom radi smanjenja CO2 i uvođenja informacionog sistema za upravljanje energijom u javnim objektima (EMIS).

EMIS-om je do sada praćena potrošnja energije u više od 550 objekata širom BiH, a ovaj Ugovor će omogućiti uvođenje EMIS-a u dodatnih 550 objekata u Federaciji BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije