Za projekt izgradnje stadiona u Šamcu potrebno oko 3,5 miliona KM

29.07.2014. 13:32 / Izvor: eKapija.ba
Za projekt izgradnje stadiona u Šamcu potrebno oko 3,5 miliona KM

Za projekt izgradnje gradskog stadiona Šamac bit će potrebna sredstva od 3,5 miliona maraka, istaknuto je na prezentaciji ovog projekta.

Za projekt izgradnje gradskog stadiona Šamac bit će potrebna sredstva od 3,5 miliona maraka, istaknuto je na prezentaciji ovog projekta. Kako je za eKapija.ba potvrdio Predrag Marinković, predsjednik skupštine ove Opštine, radi se o izgradnji potpuno novog stadiona sa pomoćnim objektima na mjestu starog koji je uništen u poplavama. 

Navodi da se nadaju da će dio sredstava dobiti iz sredstava koja će FIFA i UEFA donirati za sanaciju poplavaljenih objekata, te sredstva sa drugih razina vlasti u BiH. 

Budući da su, kako kaže, već 90 posto sredstava za obnovu objekata javnih ustanova, škola, općine već pronašli, a što se većim dijelom financira UNDP, vjeruju da će uspjeti naći i sredstva za izgradnju ovog objekta. Kaže da se projekt može realizirati u fazama i da bi im za stavljanje stadiona u upotrebu bilo potrebno oko 1,2 miliona KM. 

Na prezentaciji koja je održana u Šamcu bio je prisutan i član izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH Nurdin Peštalić koji je istaka da je Fudbalski savez RS na posljednjoj sjednici izvršnog odbora dostavio kompletan izvještaj o štetama na stadionima u RS. "Nismo još dobili cifru na koju možemo računati u Fudbalskog saveza BiH za pomoć poplavljenim područjima, ali ja ću se boriti da FK Borac dobije što više novca. Ima komisija koja odlučuje o tome, a mi ćemo uticati na to da klubovi iz Šamca i Domaljevca dobiju što više sredstava", naveo je on.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić istakao je da su svi upoznati sa aktivnostima koje bi trebalo da budu u narednih nekoliko dana ozvaničene u smislu rješavanja individualnih stambenih objekata.

"Nakon toga će ići drugi krug kada je u pitanju infrastruktura. Bitno je da smo mi u cjelosti završili izradu projekata javnih ustanova, preduzeća i svega onoga što je bitno za ovo područje. Kada je u pitanju sportski centar nadamo se da ćemo kao neko ko je blagovremeno napravio projekat spremno čekati realizaciju i strane donatore i naravno sredstva sa nivoa vlasti RS, prije svega Vlade RS, a onda i BiH", kaže Minić.

On kaže da je ovo jedan multifunkcionalan projekat, da se ne radi samo o gradskom stadionu, nego da se radi o jednom sportskom kompleksu, o jednom parku sporta koji je nužan.

"U ovom momentu imamo realne probleme. Najveći problem je rješavanje socijalno ugroženog stanovništva i obezbjeđivanje krova nad glavom, ali paralelno sa tim moraju ići ovakvi projekti. Nadam se da ćemo u skorije vrijeme znati koji je to novčani iznos na koji možemo računati za realizaciju i ovog projekta. Ovo će biti podijeljeno u faze, prva faza podrazumijeva izmjenu regulacionog plana, stvaranje preduslova za ovakav kompleks, druga faza izradu generalne infrastrukture za projekat i treća faza za koju smatramo da treba biti prioritet povratak sporta na postojeće terene", kaže Minić.

On kaže da će pratiti izgradnju i prema obećanjima koje imaju i činjenici da opština Šamac ima poseban status, zbog poplava koje je preživjela, nadaju se kao i dosada da će strani donatori, UN i svi koji rade staviti među prve opštine gdje će biti realizovani ovakvi projekti.

"Mi ćemo sebi dati jasan zadatak i cilj. U prvom dijelu avgusta planiramo Skupštinu opštine Šamac gdje ćemo ići sa setom mjera kada je u pitanju stambeno individualno rješavanje porodica koje nemaju krov nad glavom, priprema mjera za privredu i poljoprivredu i mjere za realizaciju ovakvih projekata", kaže Minić.

Predsjednik FK Borac Nenad Lukić kaže da je prezentovan projekat koji znači mnogo u široj regiji.

"To je projekat koji je spreman da se kandiduje svim ozbiljnim organizacijama koje budu izrazile spremnost da nam pomognu u tome. Imamo saznanja određenih fudbalskih organizacija evropskih i svjetskih da su one spremne pomoći, pa i od drugih međunarodnih donatora koji već učestvuju na našoj opštini u smislu pomoći i sanacija", kazao je on. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije