Zeybekci: BiH trebaju projekti za investicije

11.04.2014. 10:08 / Izvor: Oslobođenje
Zeybekci: BiH trebaju projekti za investicije

Nihat Zeybekci, ministar ekonomije Turske, u intervjuu za današnje Oslobođenje je izjavio da da u BIH posluje 15 turskih kompanija koje su uložile 233 miliona dolara.

Nihat Zeybekci, ministar ekonomije Turske, u intervjuu za današnje "Oslobođenje" je  izjavio da da u Bosni i Hercegovini  posluje 15 turskih kompanija koje su, prema podacima turske Centralne banke,  u periodu od 2002. do 2013. uložile 233 miliona dolara te da Turska   prati ekonomsku situaciju BiH.

Uprkos smanjenju i uvoza i izvoza u 2013., predviđamo da će u 2014., po pitanju vanjske trgovine, biti pozitivnog pomaka. To se vidi i kroz prva dva mjeseca 2014. gdje je izvoz iz BiH u Tursku porastao za 10 posto. Mislim da je danas po pitanju bh. ekonomije najbitniji podatak o 40 posto nezaposlenih, te su zato jako bitna ulaganja naših biznismena. Svako ulaganje koje bi došlo iz Turske iz dana u dan malo bi smanjilo problem nezaposlenosti. To je najvažniji razlog naše posjete, da kroz princip zaradi-zaradi povećamo ulaganje turskih poslovnih ljudi. Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske na snazi je od 2003. Trgovina između naše dvije zemlje u periodu 2003 - 2013. godina porasla je pet i po puta, što znači sa 72 na 398 miliona dolara. Uvoz iz BiH u našu zemlju porastao je 14 puta, sa 8 na 124 miliona dolara, dok je izvoz iz naše zemlje u BiH porastao sa 63 na 274 miliona dolara. Prema brojevima, vidimo koliko spomenuti sporazum pozitivno utiče na ekonomske odnose, ali ne želimo se zadovoljiti ovim, planiramo u sporazum uvrstiti i sektor usluga. Naše ministarstvo je započelo rad na tom sporazumu i prvi razgovori biće ove godine, kazao je Zeybekci.

Tu je i kredit od 100 miliona eura koji je Turska osigurala BiH.

"Od toga 50 miliona osigurava Ziraat banka, a 50 miliona BBI banka. Od Ziraat banke je do sada za firme iskorišten 27,1 milion eura, dok su za pojedince iskorištena 3,2 miliona eura. Iz BBI banke su do sada iskorištena 35,4 miliona eura. Moram naglasiti da ovaj kredit mogu koristiti sve firme i pojedinci u BiH. Cilj kredita je pomoći povratak Bošnjacima i Srbima koji su za vrijeme rata morali napustiti svoje domove i dosadašnji rezultati su poprilično uspješni", kazao je turski ministar.

Na upit kako vidi turske investicije u BiH,  da li ih ima dovoljno, s obzirom na bliskost Turske i BiH, rekao je:

"Danas u BiH posluje 15 turskih kompanija koje su, prema podacima turske Centralne banke, u periodu 2002 - 2013. imale ulaganja od 233 miliona dolara. U ovim firmama zaposleno je 1.667 ljudi i, osim što se ponosim našim investitorima, očekujem od njih i trud da što većem broju nezaposlenih osiguraju  posao. Iako naša ulaganja vidim kao obećavajuća, vjerujem da to nije ukupan potencijal. Nažalost, kapacitet stvaranja projekata u BiH je slab, to vidimo i kroz IPA fondove Evropske unije, gdje je BiH među 30 posto država koje najmanje koriste te fondove. Mi trebamo zajedno razviti kapacitet stvaranja projekata po EU normama i iskoristiti postojeće fondove", kazao je, između ostalog, Nihat Zeybekci, ministar ekonomije Turske, u intervjuu za današnje "Oslobođenje".

Foto: http://www.worldbulletin.net/

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije