Ove sedmice početak rekonstrukcije na Butilama

23.09.2014. 09:20 / Izvor: TVSA
Ove sedmice početak rekonstrukcije na Butilama

Na Butilama će početi rekonstrukcija 4 postojeća objekta, istakla je Fatima Memagić iz preduzeća Vodovod i kanalizacija. U fazi je izdavanje građevinske dozvole za gradnju 7 novih objekata, te sanaciju 21 postojećeg.

Na Butilama će početi rekonstrukcija 4 postojeća objekta, istakla je Fatima Memagić iz preduzeća Vodovod i kanalizacija. U fazi je izdavanje građevinske dozvole za gradnju 7 novih objekata, te sanaciju 21 postojećeg, istakli su iz resornog Ministarstva.

Prečistač u Butilama bit će rekonstruisan i saniran iz dva izvora. Od ukupno 23,6 miliona eura kredita Svjetske banke 18,4 miliona eura su izdvojena za prečistač, a ostalo na rekonstrukciju kanalizacione mreže u općinama, izgradnju dijela kolektora na Igmanu i Bjelašnici. Zastupnici su od Skupštine KS prije tri mjeseca zatražili Izvještaj o realizaciji ugovora.

Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS potvrdio je da je kompletan materijal predat Tužilaštvu prije 4 mjeseca, ali da to ne smeta realizaciji projekta.

Drugi izvor finansiranja su grant-sredstva od Evropske komisije putem IPA fondova ukupnog iznosa oko 13 miliona eura.

Izgradnja prečistača na Butilama je najveći poslijeratni ekološki projekt u Bosni i Hercegovini. Svi radovi bi trebali biti završeni 2015. godine.

Od 1992. godine kada je devastiran, prečistač u Butilama je izvan funkcije zbog čega se sve otpadne vode Sarajeva odvode u Miljacku, a potom u Bosnu i dalje. Stoga se obnova postrojenja nametala kao najveći ekološki prioritet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije