Projekt GOLD: U narednih pet godina 16.000 radnih mjesta

26.02.2014. 15:06 / Izvor: eKapija.ba
Projekt GOLD: U narednih pet godina 16.000 radnih mjesta

Projekt ima za cilj snažnu podršku lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta. Trajat će pet godina i bit će realiziran sa 48 općina.

Unapređenje ekonomskog i investicionog razvoja lokalne zajednice radi otvaranja novih radnih mjesta - Projekt GOLD, bio je tema  sastanka predstavnika Američke organizacije za međunarodnu saradnju (USAID) i Švedske međunarodne organizacije za razvoj i saradnju (SIDA) s predstavnicima JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo  te resornim kantonalnim ministarstvima, saopćeno je danas iz Službe za zapošljavanje KS-a.

Domaćin sastanka bio je direktor Službe Igor Kamočaji, a sastanku su prisustvovali  predstavnici ministarstava za rad i socijalnu politiku i obrazovanje, te ministar privrede  KS-a u tehničkom mandatu Emir Hrenovica.

Projekt ima za cilj snažnu podršku lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta. Trajat će pet godina i bit će realiziran sa 48 općina, od kojih je 29 u FBiH. Njegov zadatak je i povećanje stranog ulaganja u općine, te razvoj i podsticaj preduzeća koja će svoje proizvode plasirati za izvoz.

Kanton Sarajevo će imati ključnu ulogu, a projekt će biti proveden u općinama Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Vogošća.

Stručno osoblje GOLD-a u, saradnji s lokalnim zajednicama, planiralo je u prvoj fazi projekta otvoriti 6.020 radnih mjesta koja će potom indirektno osigurati otvaranje još 10.000 radnih mjesta. Ukupna vrijednost projekta je 20 miliona dolara.

Kao prvi korak u realizaciji projekta koji nudi ekonomski razvitak lokalne zajednice radi zapošljavanja više hiljada nezaposlenih bit će potpisivanje Memoranduma o saradnji između USAID-a i SIDA-e i JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, saopćeno je iz te službe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije