Rekonstrukcija žičare: Naći rješenje za sporna imovinsko-pravna pitanja

11.05.2015. 14:27 / Izvor: eKapija.ba
Rekonstrukcija žičare: Naći rješenje za sporna imovinsko-pravna pitanja

Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo će zajedno sa pravobraniocima Grada Sarajeva i Općine Stari Grad tokom ove sedmice dogovoriti i ponuditi najbolji model rješavanja svih spornih imovinsko-pravnih pitanja, među kojima je i upis u vlasništvo objekta na Vidikovcu.

Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo će zajedno sa pravobraniocima Grada Sarajeva i Općine Stari Grad tokom ove sedmice dogovoriti i ponuditi najbolji model rješavanja svih spornih imovinsko-pravnih pitanja, među kojima je i upis u vlasništvo objekta na Vidikovcu, kako bi se što prije pristupilo drugoj pripremnoj fazi koja će dovesti do početka procesa rekonstrukcije trebevićke žičare, zaključeno je danas na sastanku premijera KS Elmedina Konakovića, ministra saobraćaja Muje Fiše i kantonalnog pravobranioca Kemala Karića sa gradonačelnikom Grada Sarajeva Ivom Komšićem, načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem, direktorom KJKP “GRAS” Avdom Vatrićem te gradskim i općinskim pravobraniocima.

"Druga pripremna faza podrazumijeva raspisivanje javnog poziva kojim bi se osigurao investitor, a time i dodatnih oko 5.000.000,00 KM neophodnih za zaokruživanje finansijske konstrukcije potrebne za sanaciju objekta polazne i dolazne stanice za žičaru te namjenske elektro-mreže sa stubovima", objasnio je gradonačelnik Komšić.

Inače, rekonstrukcija trebevićke žičare je kapitalni projekt Grada Sarajeva za iduću godinu. Njena obnova bi, prema najavama, mogla početi krajem ove godine a trenutne procjene govore da bi se Sarajlije obnovljenom žičarom mogle provozati u drugoj polovini 2016. godine.

Dio potrebnih sredstava u iznosu od 7.109.000,00 KM je donirano, a za preostala postoje zainteresirani privatni investitori, istaknuto je na ovom sastanku.

"Napravljen je dobar posao obezbijeđivanjem dijela novca kroz donaciju, a mi smo spremni aktivno se uključiti, ondje gdje smo nadležni, da kompletan posao rekonstrukcije trebevićke žičare ubrzamo i što prije dovedemo do kraja", poručio je premijer Konaković te iskazao očekivanja da se sve pravne i administrativne procedure okončaju do decembra ove godine.

Ovom prilikom, naglašena je i potreba za rješavanjem pitanja vlasništva nad rekonstruiranom žičarom, preciznije pitanja ko će sa njom upravljati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije