Uvođenje kompostiranja bio-otpada na području Unsko-sanskog kantona

25.10.2013. 16:42 / Izvor: eKapija.ba
Uvođenje kompostiranja bio-otpada na području Unsko-sanskog kantona

Nakon uspješnog završetka projekta, izvršeno je rangiranje najuspješniji mjesnih zajednica i dodjeljene su novčane nagrade u iznosu 2000 KM za prvo mjesto, 1500 KM za drugo mjesto i 1000 KM za treće mjesto.

U okviru završnih aktivnosti na Projektu Uvođenja kompostiranja bio-otpada na području Unsko-sanskog kantona i općine Drvar, dostavljeni su setovi kontejnera i kanti za selektivno prikupljanje otpada, 24.10.2013. godine općinama Bosanski Petrovac, Drvar, Ključ i Sanski Most. Predstavnik kantonalnog ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline, uručio je tri kante općinskom koordinatoru na ovom projektu.

U okviru projekta, postavljen je u krugu zgrade općine i ogledni primjerak kompostane, te su podjeljene dvije vrste letaka promotivnih letaka, kako u kućnoj izradi napraviti kompostanu i kako kompostirati. U Bosanskom Petrovcu projekat kompostiranja je proveden u pet mjesnih zajednica.

Nakon uspješnog završetka projekta, izvršeno je rangiranje najuspješniji mjesnih zajednica i dodjeljene su novčane nagrade u iznosu 2000 KM za prvo mjesto, 1500 KM za drugo mjesto i 1000 KM za treće mjesto. Prvo mjesto u Bosanskom Petrovcu osvojila je MZ Grad II, drugo MZ Kolunić i treće MZ Bukovača. Dobijena novčana sredstva mjesne zajednice moraju utrošiti na način da ista vrate u okoliš, odnosno za potrebe mjesne zajednice mogu nabaviti kante za smeće, klupe za sjedenje, set kontejnera za reciklažu otpada, urediti dječije igralište ili zelene površine ili nabaviti opremu za uređenje okoliša. Po informacijama iz ministarstva projekat se nastavlja i u idućoj godini.

Inače, Projekat Uvođenje kompostiranja bio-otpada na području Unsko-sanskog kantona i općine Drvar, implementira se u okviru projekta "Kampanja uključivanja građana i javnosti u proces integriranog upravljanja otpadom".

Na području svake općine formiran je tim za implementaciju Projekta u sastavu: općinski koordinator, predstavnik komunalnog preduzeća i općinski službenik koji radi sa mjesnim zajednicama. Da bi općina mogla učestvovati u projektu na njenom području je trebalo biti prijavljeno najmanje pet mjesnih zajednica, sa najmanje 5 domaćinstava koje će se uključiti u projekat, izraditi kompostanu i kompostirati.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije