Za dovršetak škole u Dobroševićima nedostaju finansijska sredstva

14.04.2015. 08:01 / Izvor: eKapija.ba
Za dovršetak škole u Dobroševićima nedostaju finansijska sredstva

Predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo obišli su gradilište u naselju Dobroševići, gdje je za radnike firme ITC koji rade na dogradnji škole organiziran ručak.

Predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo obišli su gradilište u naselju Dobroševići, gdje je za radnike firme ITC koji rade na dogradnji škole organiziran ručak.

Radovi na proširenju školskog objekta počeli su u oktobru prošle godine, a ukoliko Vlada Kantona Sarajevo rebalansom budžeta obezbijedi nedostajuća finansijska sredstva, radovi bi mogli biti završeni do početka naredne školske godine.

Osnovna škola Dobroševići jedna je od rijetkih u Kantonu Sarajevo u kojoj se nastava za 572 učenika odvija u šest učionica, a zbog nedostatka učioničkog i drugog prostor slobodne aktivnosti se uglavnom odvijaju subotom. Školu pohađa 95 učenika po jednom odjeljenju, a nastava se zbog nedostatka prostora odvija u dvije smjene i međusmjeni, tako da je bilo neophodno hitno krenuti u rješavanje ovog problema.

Obzirom na hitnost realizacije ovog projekta, na dogradnji škole radilo se i tokom zime, tako da su dosadašnji radovi izvedeni u rekordno kratkom roku. Završeni su grubi građevinski radovi na izgradnji niskog i visokog prizemlja, te su u toku pripreme za zadnju ploču i završetak konstrukcije objekta, nakon čega je planirano izvođenje radova na instalacijama, te hidroizolaterskih, krovopokrivačkih i ostalih radova.

"Predstavnici izvođača radova kazali su, da bi objekat mogao biti završen do septembra ove godine, ukoliko se obezbijede finansijska sredstva, tako da bi djeca već od naredne školske godine mogla koristiti novi školski prostor. Međutim, u ovogodišnjem budžetu Kantona Sarajevo nisu planirana finansijska sredstva za navedeni projekat, iako je Sporazumom bilo definisano da će se projekat zajednički finansirati. Ali imamo obećanja da će se kroz rebalans budžeta Kantona Sarajevo obezbijediti finansijska sredstva. Nadamo se da će biti tako, kako bi djeca već u septembru mogla sjesti u nove učionice", rekao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Za relizaciju ovog projekta do sada je osigurano 800. 000 konvertibilnih maraka, od čega je Općina Novi Grad zajedno sa donatorom u prošloj i ovoj godini osigurala 600. 000 konvertibilnih maraka, dok je Kanton Sarajevo u prošloj godini obezbijedio 200. 000 maraka.

Projektom je predviđena izgradnja osam učionica, isto toliko kabineta i jednog većeg prostora za više namjena.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije