Centralna banka: Iz trezora nije ukradeno više od 600.000 KM

18.12.2014. 08:32 / Izvor: eKapija.ba
Centralna banka: Iz trezora nije ukradeno više od 600.000 KM

U okviru mjera koje se poduzimaju, suspendirano je devet službenika Glavne jedinice Sarajevo, koja je izdvojena organizacijski, kao i njen trezor.

Centralna banka BiH je priopćila da je detaljnom izvanrednom kontrolom cjelokupnog stanja trezora, preliminarno potvrđen manjak od 600.000 KM u izdvojenom trezoru Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke Bosne i Hercegovine, kako je Centralna banka prvobitno i objavila.

Naime, Centralna banka Bosne i Hercegovine je tijekom interne kontrole, 8.12.2014. godine  utvrdila manjak od 600.000 KM u izdvojenom trezoru Glavne jedinice CBBiH Sarajevo, te isti dan slučaj prijavila nadležnim organima, utvrdila mogućeg počinitelja i pozvala policijske i druge organe da postupe sukladno svojim nadležnostima. 

I pored postavljenih internih kontrola, većeg broja pregleda trezora tijekom 2014. godine i uspostavljenog video-nadzora, došlo je do ovog krivičnog djela koje je počinitelj i priznao. Trenutno se vrši analiza svih procedura kako bi bili utvrđeni kritični momenti u kojima je službenik prekršio interna pravila.

Nedžad Bajraktarević, službenik koji je počinio i priznao navedeno djelo, primljen je u stalni radni odnos u Centralnu banku Bosne i Hercegovine 2001. godine putem javnog oglasa, ispunjavao je uvjete i prošao psihofizičke provjere.

Tijekom 2004. godine, premješten je u trezor Glavne jedinice Sarajevo. Tijekom posljednih godina i redovnih sistematskih pregleda, ovom službeniku nije utvrđen nedostatak sposobnosti za rad na radnom mjestu niti je bilo prijava za kršenje internih pravila i discipline.

U okviru mjera koje se poduzimaju, suspendirano je devet službenika Glavne jedinice Sarajevo, koja je izdvojena organizacijski, kao i njen trezor. Suspenzija je provedena zbog provjere cijelog lanca sustava rada s gotovinom, kako bi bili utvrđeni eventualni propusti u sustavu suključarstva i video-nadzora ili drugih internih procedura, te će po okončanju postupka, svi koji nisu doprinijeli ovom događaju, biti vraćeni u redovan status.

Ukoliko istraga pokaže da je neki službenik činjenjem ili nečinjenjem omogućio da se krivično djelo desi, bit će poduzete adekvatne mjere sukladno internim aktima Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da su Centralna banka Bosne i Hercegovine i novac u trezoru osigurani, Centralna banka Bosne i Hercegovine će uputiti imovinsko-pravni zahtjev za nadokandu štete.

Upravno vijeće i Revizorski komitet Centralne banke Bosne i Hercegovine upoznati su o ovom događaju i poduzetim aktivnostima, a informirani su svi nadležni organi u Bosni i Hercegovini.

Kako se tijekom istrage bude otkrivale nove činjenice, Centralna banka Bosne i Hercegovine će na adekvatan način o tome informirati javnost.

U interesu istrage, Centralna banka Bosne i Hercegovine u ovom momentu nije u mogućnosti dati druge detalje u vezi s ovim slučajem, priopćili su iz Centralne banke BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital