Dugoročni efekti SSP-a bit će korisni za BiH

25.04.2015. 09:47 / Izvor: Fena
Dugoročni efekti SSP-a bit će korisni za BiH

Taj korak poboljšat će i imidž Bosne i Hercegovine kao stabilnije zemlje za investicije s izglednim šansama za članstvo u Evropskoj uniji, smatra Gavran.

Savjetnik za makroekonomski sistem u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) Igor Gavran izjavio je za Fenu da će stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) dugoročno donijeti korist bh. privredi i građanima usklađivanjem zakonske regulative s evropskom, čime će poslovno okruženje, te uvjeti poslovanja i života morati biti mnogo bolji nego što su sada

Dodao je da će taj korak poboljšati i imidž Bosne i Hercegovine kao stabilnije zemlje za investicije s izglednim šansama za članstvo u Evropskoj uniji.

Gavran je naveo da su se eventualne štete povećanjem uvoza iz EU već desile primjenom Privremenog sporazuma, odnosno uklanjanjem carina na uvoz određenih proizvoda iz EU, tako da dodatnih promjena i šteta zbog SSP-a na tom polju neće biti.

Rekao je da će, dugoročno gledano, biti pojačana konkurencija bh. proizvođačima kako sve više budu liberalizirani ekonomski odnosi i olakšano poslovanje kompanija iz EU u BiH, što je istovremeno i šansa za bh. kompanije te bi dugoročno korist trebala biti veća od šteta za BiH.

Gavran smatra da su, kada je zaključivan SSP prije nekoliko godina i kad je očekivano da će brzo stupiti na snagu, u bh. javnosti bila prisutna određena nerealna očekivanja vezana za članstvo u EU, jer je tada i situacija u Uniji bila stabilnija.

Po njegovom mišljenju, sada nema toliko nerealno optimističnih očekivanja, međutim, iskustva zemalja poput Hrvatske i nekih drugih članica EU su dijelom negativna jer su njihove ekonomije bile prilično nespremne i ranije su pretrpjele štete i zbog internih problema koje su te zemlje unijele u EU i na tako velikom tržištu nisu mogle profitirati već su pretrpjele dodatne štete.

Istakao je da je EU vrlo konkurentno područje i izvjesno je da će za one koji uđu nespremni i s brojnim problemima stanje biti dodatno pogoršano jer će ih konkurencija uništiti.

Gavran je pojasnio da je Evropska unija klub u kojem samo vrlo sposobni i uspješni mogu biti još uspješniji, kakav je primjer Njemačke, a za sve ostale je pitanje koliko će profitirati.

Tvrdi da od BiH zavisi koliko će se u periodu pristupanja prilagoditi i ojačati svoju ekonomiju i da li će od članstva u EU, ako do njega jednom dođe, imati više pozitivnih ili negativnih efekata, koji ne moraju biti katastrofalni, ali sigurno neće biti savršeni i isključivo pozitivni.

On kaže da sva negativna iskustva drugih zemlja ne smiju odvratiti BiH od članstva u EU jer je zemlja trenutno toliko sistemski nefunkcionalna da bi i samo usvajanje standarda i regulative bilo toliko korisno da ga ne bi mogle anulirati sve eventualne štete.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital