Na dobošu UIO od eksera do automobila

15.04.2014. 08:49 / Izvor: Glas Srpske
Na dobošu UIO od eksera do automobila

Na aukcijama koje organizuje Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za prodaju robe koja je oduzeta zbog carinskih prekršaja mogu se kupiti odjeća, obuća, mašine, ekseri, televizori, automobili...

Na aukcijama koje organizuje Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za prodaju robe koja je oduzeta zbog carinskih prekršaja mogu se kupiti odjeća, obuća, mašine, ekseri, televizori, automobili, a cijene se kreću od nekoliko feninga pa do nekoliko hiljada maraka.

Na aukciji za prodaju oduzete robe, koja će se održati 24. aprila u sjedištu Regionalnog centra Banjaluka, između ostalog, moći će se kupiti polovni sicevi za bicikl po cijeni od 2,5 marke, polovan televizor za 20 maraka, baterije za sat po pet feninga po komadu, ekseri, koji koštaju dvije marke po kilogramu, ženske jakne po cijeni od 20 do 120 maraka i druga odjeća. Moći će se kupiti i skuplja roba, poput motocikla "honda" koji košta 2.000 KM ili "jamahe" za 1.500 KM.

Na aukcijama, koje su već održane u ovoj godini, mogli su se kupiti mašina za automatsko pakovanje za 6.000 KM, automobil "reno senik" po početnoj cijeni od 7.895 KM, razni parfemi poznatih svjetskih proizvođača po cijeni od 45 do 112 KM.

Ponuđena je i roba koja je oduzeta u prinudnoj naplati, a među najskupljima je bila mašina za lijevanje pod pritiskom vrijedna 153.000 KM.

Načelnik odjeljena za komunikacije UIO Ratko Kovačević je rekao da ima dosta interesovanja na ovim aukcijama.

"Postoji određen krug firmi u BiH koje se doslovno bave samo time. One obilaze aukcije, kupuju robu i dalje je preprodaju u svojim radnjama. Ima i fizičkih lica, ali pretežno je riječ o firmama koje se stalno ponavljaju", kazao je Kovačević i dodao da se najviše oduzima odjeća, pa je i veća ponuda te robe.

UIO je u toku 2013. godine organizovala 100 aukcija, na kojima je prodata roba vrijedna 480.000 KM. Istovremeno, lani je uništena roba vrijedna 210.000 KM.

"Najšešće se uništava akcizna roba poput cigareta i alkohola", kazao je Kovačević i istakao  da su aukcije javne i da na njima mogu učestvovati pravna i punoljetna fizička lica, kao i fizička lica koja obavljaju djelatnost registrovanu kod nadležnog organa, osim radnika u UIO i lica koja su u rodbinskom odnosu sa nekim od njih.

Prije početka aukcije ponuđači su dužni položiti depozit od deset odsto  od početne cijene robe koja se prodaje.

Depozit se uplaćuje bezgotovinski na depozitni račun UIO ili gotovinom na blagajni regionalnog centra na dan aukcije.

Na drugoj javnoj aukciji, minimalna cijena za prodaju robe umanjuje se za 25 odsto od cijene utvrđene za prvu javnu aukciju. U skladištima UIO trenutno se nalazi roba čija vrijednost iznosi oko 12 miliona KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital