Najbogatiji Kinez izgubio 15 milijardi dolara za samo 60 minuta!

22.05.2015. 09:11 / Izvor: Oslobođenje
Najbogatiji Kinez izgubio 15 milijardi dolara za samo 60 minuta!

Li Hejun vlasnik kompanije za proizvodnju solarnih panela Hanergy izubio je juče 15 milijardi dolara nakon što su dionice doživjele strmoglavi pad od 47 posto za svega sat vremena.

Li Hejun vlasnik kompanije za proizvodnju solarnih panela Hanergy izubio je juče 15 milijardi dolara nakon što su dionice doživjele strmoglavi pad od 47 posto za svega sat vremena, dok je sama kompanija izgubila 18,6 milijardi svoje tržišne vrijednosti

Trgovanje dionicama Hanergyja je zaustavljeno u srijedu ujutro. Li,  koji posjeduje nešto više od 80 posto Hanergyja, nije pojavio na godišnjem sastanku dioničara u srijedu, a koji je započeo kada su dionice počele ponirati.

Umjesto toga, Li je prisustvovao otvaranju Hanergyjeve izložbe o čistim energijama koja se održavala u Pekingu, izjavio je glasnogovornik ove kompanije, a prenosi portal money.cnn.

Danas, dan nakon što se ovo desilo, iz kompanije ne stižu nikakva zvanična saopštenja, što dodatno baca veo misterije na sunovrat Hanergyja. Bespoke Investment, njujorška agencija za istraživanje boniteta kompanija nazvala je priču oko Hanergyja 'kompletnim haosom'.

Još jedna misterozna priča desila se takođe na berzi u Hong Kongu u četvrtak. Goldin Financial and Goldin Properties, vlasništvo milijardera Pan Sutonga, doživjela je strmoglavi pad veći od 40%. Iz obje kompanije stižu vijesti kako nemaju ideju zašto njihove dionice padaju. Interesantno je da su obje kompanije dozivjele vrtoglavi rast vrijednosti tokom prošle godine.

Investitori, regulatori i analitičari istraživali su ovaj nagli rast dionica Hanergyja i načine kako je kompanija stvarala profit već mjesecima, koristeći  primjer ove kompanije u objašnjavanju rizika koje nosi investiranje u brzo rastuća tržišta

Prije pada koje se desilo u srijedu, dionice Hanergyja su skočile za nevjerovatnih 625% u posljednjih godinu dana, što je sedam puta više u odnosu na kompaniju First Solar, vodeću solarnu firmu u SAD. Na svom vrhuncu, tokom aprila, vrijednost kompanije iznosila je 45 milijardi dolara, što je omogućilo njenom vlasniku da preuzme poziciju najbogatijeg Kineza od Jacka Maa, suosnivača Alibabe, prema rang listi objavljenoj u magazinu Hurun, u martu.

Međutim, nagli uspon potaknuo je brojna pitanja vezana za manipulacije na tržištu, a posebno nakon što je iz kompanije objavljeno da 60 posto njihove prodaje dolazi preko njihove majke kompanije, Hanergy Holding Gruop, stacionirane u Pekingu, a čiji je predsjedavajući takođe Li.

U srijedu je Reuters objavio kako specijalna komisija istražuje manipulacije na tržištu dionica Hong Konga već sedmicama. Posljednjih mjeseci The Financial Times je pisao o računovodstevnim praksama i neobičnim kretanjima cijena u Hanergyju. Hanergy koristi posebnu tehnologiju za kreiranje tanjih i fleksibilnijih panela. Kompanija upošljava 15.000 radnika i ima svoje fabrike širom svijeta.

Trenutno su na berzi obustavljena sva trgovanja, a zvanično saopštenje povodom ovog događaja iz same kompanije se još očekuje.

Poređenja radi, ukupan bruto domaći proizvod (GDP) za Bosnu i Hercegovinu za 2013. godinu iznosio je 26,3 milijarde KM, odnosno cca 15 milijardi dolara, što upravo predstavlja iznos koji je Li izgubio za samo jedan sat!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital