Oporezivanje imovine u FBiH regulirano s 20 različitih zakona

29.03.2015. 10:12 / Izvor: Fena
Oporezivanje imovine u FBiH regulirano s 20 različitih zakona

U Federaciji BiH, nije na najbolji način riješeno oporezivanje imovine i dohotka od imovine, samtra Arifović. U zemljama EU oporezuje se „višak“ stambenog prostora.

Porezna uprava Federacije BiH treba se značajnije u budućnosti baviti oporezivanjem imovine građana koju imaju u novcu ili u vidu pokretne i nepokretne imovine, kao što su kuće, stanovi, poslovni prostori, apartmani, vikendice, zemljišta, vozila, jahte, dionice itd., a za koju nemaju dokaz o porijeklu, odnosno da je stečena od legalno prijavljenih prihoda.

Ovo je izjavio za Fenu direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović, navodeći da se radi o „sumnjivim bogatašima“ koji bi, po njegovim riječima, trebali biti predmet istraga poreznih i drugih organa nadležnih za ovu vrstu istraga i provjera.

Mišljenja je da u BiH, to jeste u Federaciji BiH, nije na najbolji način riješeno oporezivanje imovine i dohotka od imovine.

"Oporezivanje imovine u FBiH propisano je kantonalnim propisima tako da se na prostoru Federacije primjenjuje 20 različitih zakona. Prema ovim zakonima oporezuje se imovina koja se izdaje u zakup i imovina koja služi za odmor i rekreaciju (vikendice, automobili, jahte itd.)", kaže Arifović.

Smatra da je potrebno donijeti jedan zakon o porezu na imovinu koji će se primjenjivati na nivou cijele Federacije.

U zemljama EU, ističe, oporezuje se „višak“ stambenog prostora, što bi trebalo urediti novim zakonskim rješenjima u ovoj oblasti.

Međutim, navodi da je preduvjet za primjenu uvođenje registra imovine svih građana, kao i tačne zemljišnoknjižne evidencije.

"Također, u mnogim zemljama oporezuje se i kamata na štednju u bankama, što bi mogao biti jedan od vidova oporezivanja bogatih", kazao je Arifović.

Na osnovu navedenih činjenica, tvrdi da oporezivanje bogatih građana zahtijeva ozbiljnu reformu poreznih zakona u BiH, odnosno „donošenje novih i izmjenu postojećih zakona kojima će se na savremeniji način vršiti provjera sticanja imovine velike vrijednosti, oporezivanje imovine za koju ne postoji dokaz da je stečena od legalnih prihoda“.

"Nijedna država ne bi trebala imati ništa protiv bogatih građana, pa naravno ni BiH, vodeći računa o tome da kapital u novcu ili nekretninama koji posjeduju građani ima svoje porijeklo, odnosno proističe iz zakonito stečenih prihoda, kao što su prihodi od plaća i naknada, ugovora o djelu i autorskih honorara, dobiti, dionica, dividendi, i drugih primanja na koje je plaćen porez na dohodak, ili je imovina stečena iz kreditnih sredstava što se može dokazati", zaključio je za Fenu direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital