UniCredit Bank dobitnik prestižnog priznanja "Zlatni BAM"

24.07.2014. 10:03 / Izvor: eKapija.ba
UniCredit Bank dobitnik prestižnog priznanja 'Zlatni BAM'

Prema izboru finansijsko-poslovnog magazina "Banke i Biznis u BiH", UniCredit Bank Banja Luka dobitnik je nagrade Zlatni BAM kao najuspješnija banka u kategoriji najvećeg prinosa na aktivu (ROA) u 2013. godini.

Prema izboru finansijsko-poslovnog magazina "Banke i Biznis u BiH", UniCredit Bank Banja Luka dobitnik je nagrade Zlatni BAM kao najuspješnija banka u kategoriji najvećeg prinosa na aktivu (ROA) u 2013. godini, u procentu od 1,78. Predstavnicima UniCredit Bank Banja Luka ovo priznanje uručeno je na svečanoj manifestaciji koja je upriličena u Umjetničkoj galeriji BiH, u Sarajevu.

"Nagrada u ovoj kategoriji nam daje signal da smo optimizirali prinos na veličinu naše aktive. Ono što kontinuirano radimo kako ovo ne bi bio kratkoročan pokazatelj, je da zadržimo ili poboljšamo kvalitetu aktive, što ukazuje na dugoročnu održivost i ozbiljnost naše banke. UniCredit je globalno prepoznatljiv brend, te nam dugogodišnja pripadnost ovoj grupi uveliko olakšava poslovanje, posebno u dostupnosti izvora sredstava, transfera najboljih praksi i stabilnosti banke", rekao je direktor UniCredit Bank Banja Luka, Dalibor Ćubela, u intervjuu za Magazin Banke&Biznis, a povodom dodjele priznanja “Zlatni BAM”.

Istovremeno, kada su i drugi parametri kvaliteta profitabilnosti u pitanju, sestrinska banka UniCredit Bank d.d. Mostar također, dobitnik je dva “Zlatna BAM-a”, za najveći prinos na dionički kapital (ROE) i najveći ukupni kapital koji je prošle godine iznosio oko 578,8 miliona KM i veći je za 10,56 posto u odnosu na 2012. godinu, te za najveću stopu prinosa na dionički kapital u iznosu od 46,62 posto.

"Zlatni BAM“ dodjeljuje se tradicionalno, već 12. godinu za redom prema ustaljenim kriterijumima na osnovu ključnih finansijskih pokazatelja objavljenih u revizorskim izvještajima banaka za proteklu godinu, u kategorijama: ukupan iznos aktive banke, ukupan iznos aktive banake sa pretežno ili isključivo domaćim kapitalom, iznos ukupnog kapitala, iznos akcionarskog kapitala, prinos na akcionarski kapital-ROE (%), prinosu na aktivu – ROA.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital