Žiranti traže da sudije primjenjuju Zakon o bankama

20.08.2014. 08:32 / Izvor: SRNA
Žiranti traže da sudije primjenjuju Zakon o bankama

Udruženje za zaštitu žiranata BiH zatražilo je danas da sudije prilikom donošenja presuda u parnicama protiv jemaca primjenjuju Zakon o bankama.

Udruženje za zaštitu žiranata BiH zatražilo je danas da sudije prilikom donošenja presuda u parnicama protiv jemaca primjenjuju Zakon o bankama.

U otvorenom pismu Savjetu ministara BiH, te entitetskim parlamentima i ministarstvima pravde, Udruženje traži odgovor na pitanje ko je dao pravo sudijama da ne primjenjuju, odnosno "ukinu" Zakon o bankama, koji je donesen u sva tri parlamenta.

Predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata BiH Jovica Cvjetković rekao je na konferenciji za novinare da je povod za ovo pitanje nedavna presuda Osnovnog suda u Modriči, kojom je sudija, primjenjujući Zakon o bankama, oslobodio jemce vraćanja kredita.

"Tu se vidjelo pod kojim uslovima i na koji način su banka i nosilac kredita prevarili jemce. Nisu im rekli istoriju nosioca kredita, dali su kredit prezaduženom i sve prećutali jemcu. To je prevara, a prevara je krivično djelo", rekao je Cvjetković.

On je zatražio od institucija da djeluju i da odu u bilo koji sud u BiH, uzmu par presuda i uvjere se da su one donesene na bazi nepotpunih činjenica.

"Očekujemo pozitivan odgovor ministarstava i nadležnih institucija, jer oni imenuju sudije i kontrolišu njihov rad. Mora se početi primjenjivati zakon kada su u pitanju krediti, jer će na taj način žiranti biti oslobođeni vraćanja kredita", rekao je Cvjetković.

On navodi da će žiranti, primjenjivanjem Zakona o bankama, dobiti pravnu sigurnost, biti ravnopravni u sudskom postupku i imati mogućnost da iznesu argumente i odbrane se, dok će sudija imati dovoljno činjenica da primjeni materijalno pravo i donese presudu da žirant bude oslobođen.

"Nedopustivo je da sudije ne vode parnicu po tužbama kada banke raskinu ugovor sa dužnikom, već traže izvršenje, koje automatski ide na žiranta", rekao je Cvjetković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital