Je li moguće prijateljstvo između šefa i zaposlenika?

01.04.2014. 13:07 / Izvor: MojPosao
Je li moguće prijateljstvo između šefa i zaposlenika?

Želite da vas zaposlenici vole. Vjerojatno s vremena na vrijeme s njima želite i otići na ručak ili popiti kavu. Ipak, želite zadržati i određenu dozu distanciranosti kako biste očuvali svoj autoritet na radnome mjestu.

Želite da vas zaposlenici vole. Vjerojatno s vremena na vrijeme s njima želite i otići na ručak ili popiti kavu. Ipak, želite zadržati i određenu dozu distanciranosti kako biste očuvali svoj autoritet na radnome mjestu.

Ovo je uobičajen problem mnogih šefova koji pokušavaju njegovati prijateljsku radnu atmosferu, kao i svoju ulogu lidera u poduzeću.

Treba imati na umu da prijateljstvo između šefa i zaposlenika već na samom početku ima određene zapreke, ali nije nemoguće.

1) Jasno utvrdite svoju predanost ciljevima poduzeća

Biti prijatelj s vlastitim zaposlenicima ne razlikuje se pretjerano od prijateljstva s drugim ljudima - morate biti iskreni o onome tko ste i do čega vam je stalo. U ovom kontekstu to podrazumijeva iskrenost kada su u pitanju vaši poslovni interesi. Trebali biste biti otvoreni, transparentni, predani svojim obvezama, ali jednako tako imati na umu da se vaši prijatelji, odnosno zaposlenici, ne moraju s vama u svemu slagati.

2) Naviknite se na burne emocije

Zbližavanje sa zaposlenicima može značiti da ćete početi osjećati nelagodu u trenutku kada ćete im morati prenijeti loše vijesti ili donijeti odluku koja neće naići na njihovo odobravanje. Međutim, ako ste jasno odredili da je posao na prvome mjestu, prihvatite da će vaša poslovna prijateljstva s vremena na vrijeme prolaziti kroz turbulentna emotivna razdoblja. To znači da se zaposlenici mogu povući u sebe ili počet pokazivati znakove pasivne agresije. Međutim, to nije vaš problem. Želite li voditi posao kako treba, ne možete si dozvoliti da uvijek ovisite o tome kako se vaši zaposlenici osjećaju.

3) Kreirajte prijateljsku radnu atmosferu

Želite li da vaši zaposlenici budu i vaši prijatelji, ne možete se tijekom radnog vremena ponašati kao strogi šef, a na kraju radnog dana zvati zaposlenike na prijateljsku kavu. Prijateljstvo sa zaposlenicima podrazumijeva kreiranje prijateljske atmosfere na radnome mjestu i to svakoga dana. To znači da biste kao šef trebali pokazivati empatiju, slušati ono što vam zaposlenici govore, biti iskreni u komunikaciji s njima, a kada zatreba i jasno povući granicu (vidi točku 2.)

4) Možda neće potrajati...

Čak i ako ste poradili na svemu što je potrebno kako biste se sprijateljili sa svojim zaposlenicima, može se dogoditi da vaša ideja ne naiđe na plodno tlo. Naime, neki zaposlenici jednostavno ne žele da im šef bude 'kompić'. Ako je to slučaj, nemojte im zamjeriti. Umjesto toga, koncentrirajte se na svoj društveni život izvan poslovne sredine, a dok ste sa svojim zaposlenicima koncentrirajte se na posao i omogućite im kvalitetne radne uvjete.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera