Savjeti za traženje dodatnog posla

10.02.2014. 13:48 / Izvor: net.hr
Savjeti za traženje dodatnog posla

Anketari i agenti u call centrima su potreba koja sve više raste usporedno s tehnološkim napretkom i to je odličan posao za osobe sklone timskom radu te strpljive s ljudima.

Vjerojatno su mnogi čim su pročitali naslov zakolutali očima i pomislili „kakav dodatan posao danas, kada je teško naći i glavni“. Burza rada nam je zatrpana nezaposlenima, mediji iz dana u dan pišu o nemogućnosti zapošljavanja, i teško je uopće početi uz tako negativne prognoze. Ipak, može se naći dodatan posao.

Ima li mjesta na tržištu rada?

Mnoge tvrtke traže radnike za poslove koji su organizirani povremeno ali kontinuirano, i često vrlo dobro plaćeni! Anketari i agenti u call centrima su potreba koja sve više raste usporedno s tehnološkim napretkom i to je odličan posao za osobe sklone timskom radu te strpljive s ljudima. Također, mobilni i fiksni operateri traže prodajne predstavnike koji bi radili vani na ulici.

Neki se poslovi dijele po spolovima jer žene, odnosno muškarci, nisu prikladni za obavljanje određene vrste posla. Tako mnoge veće tvrtke imaju potrebu za muškarcima koji bi radili u skladištima na pregledavanju te utovaru i istovaru robe. Uz to, traženi su zaštitari i čuvari za razne tipove događaja ili čuvanje skladišta. Servisi koji pružaju usluge autoprijevoza često traže muškarce za održavanje automobila.

Što se „ženskih“ poslova tiče, u današnjem užurbanom ritmu života su one često tražene za ispomoć u čišćenju i održavanju kućanstva te čuvanju djece. Imajte na umu da većina za ovaj tip posla traži osobe s iskustvom na tom području. Mnogi kafići i noćni klubovi često traže osobe za ispomoć tijekom najveće gužve ili za pranje suđa. Na ovakvom tipu posla možete zaraditi i više stotina kuna za nekoliko sati!

Ako imate dodatne vještine, primjerice odlično znanje stranog jezika, održavanja i programiranja računala te vještine u sportu, kontaktirajte urede, sportske centre ili tvrtke koje bi mogle imati potrebu za vašim vještinama.

Nikad nije naodmet pitati za posao

Prije traženja posla dobro razmislite o tome što znate i želite raditi. Savjetujemo da kontaktirate izravno ili čak osobno obiđete neke od firmi koje bi mogle tražiti vaš tip sposobnosti. Kod izravnog kontakta je prednost što zaobilazite masovne oglase koje osim vas vjerojatno pregledava još tisuće ljudi, te će poslodavac steći dojam da ste uporni samim time što ste se potrudili izravno doći do njih. Nemojte se nikada sramiti pitati jer najgore što možete dobiti je odgovor „ne.“ Usprkos tome, nemojte zaboraviti na internetske i novinske oglase poslova. Raspitajte se u svojem širem krugu obitelji, prijatelja i kolega da vas netko savjetuje ili preporuči, iznenadili biste se s koliko ste kontakata za potencijalni posao okruženi a da ni sami niste svjesni.

Nitko ne garantira da ćete naći posao iz prve, druge, čak ni iz desete. Budite uporni, povežite se uživo, preko telefona i interneta, pratite novosti i zovite, ili ako imate vremena, obiđite potencijalne poslodavce. Upornost se uvijek svakome isplatila, prije ili kasnije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera