Alen Muratović, bilijarski mag koji je prebolio leukemiju!

01.04.2014. 13:12 / Izvor: Radiosarajevo.ba
Alen Muratović, bilijarski mag koji je prebolio leukemiju!

Alen Muratović, 18-godišnja senzacija iz Sarajeva, napravio je pravo iznenađenje u ovogodišnjoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine u bilijaru kada je osvojio prvo mjesto u tri discipline.

Alen Muratović, 18-godišnja senzacija iz Sarajeva, napravio je pravo iznenađenje u ovogodišnjoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine u bilijaru kada je osvojio prvo mjesto u tri discipline, i to u već u prvoj godini takmičenja u kategoriji za odrasle. Kao igrač sarajevskog Sportskog bilijarskog kluba Predator, nadigrao je višegodišnjeg prvaka BiH u bilijaru, Dinu Ćerimagića.

Sjajni Muratović nakon osvojenih titula u tri discipline, krajem ovoga mjeseca će, zajedno s Ćerimagićem, našu zemlju predstavljati na Evropskom prvenstvu u ovom sportu. Pripreme za putovanje na Kipar su u punom jeku, a kako je za radiosarajevo.ba Muratović sam kazao, jedva čeka svoje mečeve iz kojih će, kako se nada, mnogo naučiti.

Ipak, Alenovi uspjesi ovdje ne završavaju jer nije ovo prvo evropsko takmičenje na kojem će učestvovati. Naime, još prošle godine na Evropskom juniorskom prvenstvu osvojio je zlatnu medalju i time zaključio svoje takmičenje u kategoriji juniora. 

Ovoga puta, Muratović će stajati rame uz rame s velikim igračima. Željno očekuje putovanje i mečeve koji mu predstoje. Priča nam Alen da bilijar igra već šest godina, tačnije od svoje dvanaeste godine i da je već sada u profesionalnim vodama.

"Najveću podršku imam od svojih roditelja, ali i nastavnika Srednje ugostiteljske škole koji zaista imaju razumijevanja za moja česta odsustva", priča Muratović.

Međutim, sve je počelo na sasvim drukčiji način. Iako Alen ističe da mu je bilijar oduvijek bio interesantan i da je vrijeme s drugovima oduvijek provodio u bilijar salama, trenirati je počeo zahvaljujući njegovoj mami Mini.

Naime, Alen je kao jednoipogodišnja beba obolio od leukemije. Današnji prvak u bilijaru je rođen u Njemačkoj, ali je upravo neposredno pred saznanje da je obolio od leukemije došao u BiH sa svojim roditeljima. Kako nam je ispričala njegova mama Mina, odjednom je počela primjećivati simptome bolesti. Ubrzo mu je dijagnosticirana leukemija.

Uslijedila je strašna borba njegovih roditelja. Započet je proces liječenja u okviru kojeg je Alen boravio u Cirihu šest mjeseci i koji je, kako priča mama Mina, bio izuzetno težak. Po povratku u BiH, Alenova mama je s još nekoliko roditelja osnovala Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka, a po uzoru na druženje i međusobnu podršku roditelja koje je mogla vidjeti u Cirihu.

Alenovo liječenje je bilo izuzetno teško i njegova mama uopće se ne želi ni prisjećati svih strašnih trenutaka u kojima je mislila da gubi svoga mališana te u kojima je pomišljala da okonča i svoj život.

Ipak, ustrajala je i dvogodišnja hemoterapija je dala odlične rezultate. Alen nije imao recidiva te je izrastao u pravog mladića. Tako je počeo iz hobija igrati bilijar, a presudan je bio trenutak u kojem je njegov sadašnji trener ponudio njegovoj majci kao predsjedniku udruženja Srce za djecu koja boluju od raka, donaciju od turnira u bilijaru.

"Tada sam treneru rekla da moj sin igra bilijar, a on je odmah tražio da ga dovedem. Ubrzo je počeo trenirati, a talenat koji je pokazivao oduševljavao je gdje god se pojavljivao", kaže s ponosom Alenova majka Mina.

Ona poručuje svima koji se nađu u sličnoj situaciji da nikada ne odustanu i da se bore do kraja i jednoga dana će biti sretni baš kao i ona.

Ogromne zasluge za nevjerovatan Alenov uspjeh, ističe Alen, ali i njegova majka, svakako pripadaju njegovom treneru Senadu Pehlivanoviću koji se neizmjerno raduje Alenovim uspjesima te ga svesrdno podržava.

Alen, kako saznajemo, ima priliku i da ode u inozemstvo i da predstavlja neku drugu zemlju s obzirom na oskudne uvjete za razvijanje sportista u BiH, naročito u ovom polju. Međutim Alen još uvijek ne razmišlja o tome.

"Nemamo neka sredstva i u najvećoj mjeri sami finansiramo svoja putovanja i takmičenja iako imamo ponekog sponzora. Međutim, to često nije dovoljno za osnovne troškove tako da sami sebi plaćamo većinu stvari", kazao je Muratović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti