7. Gastro Eko-Fest–Sarajlicious 2014. od 17. do 20. aprila

15.04.2014. 09:40 / Izvor: eKapija.ba
7. Gastro Eko-Fest–Sarajlicious 2014. od 17. do 20. aprila

Festival hrane i muzike pod nazivom "7. Gastro Eko-Fest – Sarajlicious 2014.", koji se održava pod sloganom "Hrana sa sevdahom", a u okviru kojega će se održati niz edukativnih sadržaja, prezentacija.

Festival hrane i muzike pod nazivom "7. Gastro Eko-Fest – Sarajlicious 2014.", koji se održava pod sloganom "Hrana sa sevdahom", a u okviru kojega će se održati niz edukativnih sadržaja, prezentacija, te interesantnih turističkih, kulturno-zabavnih i gastronomskih događaja, održaće se od 17. do 20. aprila 2014. godine na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović.

Cilj ove tradicionalne manifestacije je da se širokom auditorijumu predstavi bogato kulturno naslijeđe i etnička raznolikost Bosne i Hercegovine, prikazujući tradicionalna jela, pića i delicije, muziku, plesove i originalne nošnje i običaje i rukotvorine iz cijele Bosne i Hercegovine.

Tokom Festivala održaće se i podmanifestacije pod nazivima:  "Šta su jeli naši stari", a sa svojim specijalitetima će se predstaviti i najbolji bh kulinarski virtouzi- Sadeta Ajdinović iz restorana ASDŽ,  i drugi majstori ovoh zahtjevnog zanimanja koji će pored savremenih dostignuća u oblasti kulinarstva praktično demonstrirati spravljanje tradicionalnih bosanskih jela i savremenih delicija.

Posebna atrakcija GEF-a jeste program pod nazivom "Dan ćevapčića" u kojoj ovaj poznati sarajevski brend sa ponosom predstavljaju čuvene sarajevske ćevabdžinice "Petica",  "Nune", "Dženita" i druge i tokom kojih se posjetiocima Festivala besplatno dijeli određeni broj porcija ovog proizvoda. Svoje kulinasko umijeće pokazaće i učenici Srednje poljoprivredno-prehrambene škole, a prikaz turističkih atrakcija priredili su učenici Turističko-ugostiteljske škole. Učenici OŠ "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" predstaviće kulturološke različitosti naroda Bosne i Hercegovine.

Sadržaje ovogodišnjeg GEF-a upotpuniće ekološka akcija "Uljepšajmo Bosnu i Hercegovinu" koju već  godinama uspješno realiziramo.

Prisustvo velikog broja turista, gostiju grada i predstavnika medija doprinijeće da ovaj događaj prenese sliku o bogatoj BiH gastronomskoj ponudi, praćenoj originalnom bosanskohercegovačkom tradicionalnom muzikom i plesovima,koju ove godine izvode članovi KUD Gajret  te tradicionalnim nošnjama našeg podneblja, poručili su organizatori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave