Besplatna edukacija CPCD "RC on Tour: Putujuća projektna škola"

03.03.2015. 09:41 / Izvor: eKapija.ba
Besplatna edukacija CPCD 'RC on Tour: Putujuća projektna škola'

Dugogodišnje iskustvo u radu sa organizacijama civilnog društva i dodjeli grantova pokazuje da samo 10-30% prijedloga projekata dobije finansijska sredstva. Razlozi su brojni, a rješenje je jednostavno.

Centar za promociju civilnog društva formirao je 2006. godine Resursni centar (RC) kao odgovor na potrebu postojanja jedinstvenog mjesta za pružanje različitih oblika treninga, edukacija i edukativnih programa, konsultantskih usluga, umrežavanja, distribuiranja i razmjene informacija za nevladine organizacije, vladin i biznis sektor, ali i za šire građanstvo. Zahvaljujući izuzetno visokom nivou kvaliteta usluga koje nudi, od svog osnivanja pa do danas, RC se etablirao kao vodeći centar za edukaciju organizacija civilnog društva, poslovnih subjekata, vladinih organizacija i građana iz cijele BiH. Potvrdu za to daju brojni statistički podaci. Tako je na treninzima i obukama RC u 2014. godini učestvovalo više od 600 osoba. Zvanična stranica RC-a (www.civilnodruštvo.ba) u 2014. godini zabilježila je 283.648 posjeta, a preko 2 miliona posjeta zabilježeno je od pokretanja web stranice, što je čini jednom od najposjećenijih web stranica koje pružaju informacije iz oblasti civilnog društva.

Već osam godina Resursni centar nudi brojne treninge i obuke iz različitih oblasti kao što su "Upravljanje nevladinom organizacijom", "Pisanje prijedloga projekata", "Projektni menadžment", "Odnosi sa medijima i medijski nastup", "Soft skills", "Zagovaranje", "Krizno komuniciranje" itd.. Svi treninzi i obuke su nastale iz potreba civilnog društva, a vode ih vrhunski stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom profilirani u tematskim oblastima. Treninzi i obuke se izvode u multimedijalnoj sali Resursnog centra, ali i u prostorijama klijenta na zahtjev naručioca.

Dugogodišnje iskustvo u radu sa organizacijama civilnog društva i dodjeli grantova pokazuje da samo 10-30% prijedloga projekata dobije finansijska sredstva. Razlozi su brojni, a rješenje je jednostavno. Unaprijediti znanje i vještine, te napisati projekat koji će se istaći u masi i koji će jednostavno "uvjeriti" donatora da je vrijedan da se finansira. S tim u vezi se Resursni centar CPCD-a odlučio za pokretanje edukacije namijenjene predstavnicima OCD. Ova edukacija je jedinstvena, obzirom da se dvodnevni trening neće organizovati za predstavnike OCD u Sarajevu, nego za predstavnike lokalnih organizacija u drugim gradovima BiH. Iskustvo u organizaciji treninga za OCD pokazalo je da mnoge organizacije iz drugih gradova imaju veliko interesovanje za treninge RC-a, ali da nemaju mogućnost plaćanja putnih troškova do Sarajeva. Nakon detaljne analize tržišta i potreba lokalnih nevladinih organizacija, odlučeno je da se intenzivna edukacija, pod nazivom "RC on Tour: Putujuća projektna škola", organizuje u Banja Luci, Mostaru, Travniku i Tuzli u martu mjesecu, pri čemu će se pri selekciji učesnika prednost dati članskim organizacijama.

U prvom dijelu edukacije učesnici će se upoznati sa konceptom namicanja finansijskih sredstava i potencijalnim izvorima finansiranja, te će im se prikazati trenutno dostupni izvori finansiranja (međunarodni donatori, privatno finansiranje, podrška od strane vlasti na različitim nivoima, vlastiti izvori finansiranja). U drugom dijelu edukacije učesnici će na praktičnom primjeru javnog poziva njihove lokalne zajednice i metodologiji za finansiranje projekata OCD po standardima EU koju sve više koriste lokalne zajednice za dodjelu finansijskih sredstava vježbati i na taj način steći primjenjiva znanja o tome kako napisati dobar projektni prijedlog. Ovaj dio predstavljat će ujedno i pripremu OCD za nadolazeće javne pozive za dodjelu sredstava lokalnih (ali i viših) vlasti. Nakon ovog dijela učesnici će steći razumijevanje o procesu izrade projektnog prijedloga, povećati znanje o definisanju različitih elemenata projektnog ciklusa, usavršiti izrade projektnog prijedloga i steći razumijevanje o zahtjevima i standardima donatora navedenih u pozivima za finansiranje projekata.

Resursni centar poziva sve zainteresovane predstavnike OCD iz navedenih gradova da se prijave na ovu besplatnu edukaciju.

Više informacija o "RC on Tour: Putujuća projektna škola" i načinu prijave na ovom linku ili direktno putem telefona 033-644-810.

 

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave