Drugi Outdoor Foto&Film Festival - 3fok 31.7- 3.8. 2014. u Kreševu

29.07.2014. 12:19 / Izvor: eKapija.ba
Drugi Outdoor Foto&Film Festival - 3fok 31.7- 3.8. 2014. u Kreševu

Kada je u pitanju film u otvorenom gledalištu na trgu fra Grge Martića u Kreševu bit će prikazano petnaest natjecateljskih, tri revijalna filma i jedan promotivni film.

Drugi po redu Outdoor Foto&Film Festival - 3fok održat će se 31.7- 3.8. 2014. u Kreševu. Veliko interesovanje za prijave i razgovori sa autorima doveli su do povećanja broja kategorija u odnosu na prvi festival kada je u pitanju fotografija pa se tako svi autori mogu natjecati u kategorijama:

- Zaboravljena ljepota prirode (Planinski pejzaži),

- Planine sport i avantura (Aktivnosti u planini),

- U planini samo svoj trag ostavi (Ekologija),

- Osvajači beskorisnog (Planinarski usponi),

- Dom daleko od doma (Planinski objekti),

- Underground (Podzemlje - Spilje jame),

- Od muhe praviti slona (Macro fotografije),

- Od kapi do jezera (Motivi vode),

- Svjetlo u tami (Noćne fotografije),

- Stanovnici planina (Biljke i životinje).

Pored kategorija koje je objavio organizator posebnu nagradu za dodatnu kategoriju „Via dinarica“ dodjelit će organizacija Terra Dinarica BiH koja za svoj cilj ima promociju planina Dinarskog luka.

Iz velikog broja radova pristiglih na natječaj izdvojeno je oko 180 fotografija koje će za vrijeme trajanja festivala biti izložene u u Napretkovom domu u Kreševu. Kada je u pitanju film u otvorenom gledalištu na trgu fra Grge Martića u Kreševu bit će prikazano petnaest natjecateljskih, tri revijalna filma i jedan promotivni film.

Proglašenje pobjednika bit će obavljeno u subotu 2.8.2014. nakon čega će biti priređeno druženje autora i posjetitelja. Oni koji koji nedjeljno jutro dočekaju u Kreševu imat će priliku uz šetnje po kreševskim planinama učestvovati na radionicama za fotografiju i video.

Inače, festival je posebno okrenut planinama Dinarskog luka koje su najširem krugu zaljubljenika u outdoor aktivnosti sistemski nepoznate. Dinaridi, osim prirodnih ljepota, kriju i pravo bogatstvo aktivnog života na planini i etnološkog i gastronomskog naslijeđa vezanog uz to, čitav jedan muzej in vivo na otvorenom, a kojem prijeti nestanak umjesto da bude sredstvo razvoja ruralnih zajednica.

Projekat Festivala potaknut je željom da se takvo stanje promijeni korištenjem najočiglednijih sredstava – fotografije i filma, a organizatori festivala su Planinarsko društvo Bitovnja Kreševo.

Program festivala, kao i vodič kroz filmove, možete pogledati u prilogu teksta.

 

PREUZMI DOKUMENTE:
3fok_program.pdf
3fok_vodic.pdf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave