Interquality organizuje seminar o zaštiti ličnih podataka i informacija

31.07.2014. 13:19 / Izvor: eKapija.ba
Interquality organizuje seminar o zaštiti ličnih podataka i informacija

Seminar "Novi trendovi zaštite ličnih podataka, tajnih podataka i informacija, primjena zakona i međunarodnih ISO standarda" održaće se od 12. do 14. avgusta u hotelu Park u Dubrovniku.

Interquality d.o.o. Centar za razvoj poslovnih sistema i edukaciju organizuje seminar namijenjen zaposlenima u svim institucijama i organizacijama koji rade s ličnom podacima građana, poslovnim i klasificiranim podacima. Seminar "Novi trendovi zaštite ličnih podataka, tajnih podataka i informacija, primjena zakona i međunarodnih ISO standarda" održaće se od 12. do 14. avgusta u hotelu Park u Dubrovniku.

Zakonodavni okvir u Bosni i Hercegovini, koji se odnosi na zaštitu ličnih podataka, zaštitu tajnih podataka i informacija obuhvata različite propise, počevši od Ustava i usvojenih međunarodnih dokumenata do domaćih propisa.

U Bosni i Hercegovini Ustav Bosne i Hercegovine garantira zaštitu svih ljudskih prava i osnovnih sloboda predviđenih Evropskom Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i njenih protokola.

Informacije i podaci najvrijednija su imovina koji svim institucijama i organizacijama osigurava opstanak i uspjeh u područjima njihovog djelovanja i rada. Svakodnevno smo svjedoci gubitka poslovnih informacija i podataka kako u privatnom tako i u državnom vlasništvu čime im se nanosi nemjerljiva šteta. Uzroci su uglavnom u slaboj organizaciji informacijske sigurnosti u organizacijama i institucijama kao i nedovoljnog ulaganja u zaštitu poslovnog procesa.

Program seminara koncipiran je na način da se sudionici informišu o: zaštiti ličnih podataka, zaštiti poslovnih i tajnih podataka, o sigurnosnim trendovima u području informacijske sigurnosti koji se očekuju u narednom periodu, o savremenim modelima organizacije informacijske sigurnosti u organizaciji koji osiguravaju bolju zaštitu poslovnih i klasificiranih informacija u privatnom i državnom sektoru.

Upoznati će se s načinima zaštite u poslovnom komuniciranju, važećim normativnim propisima BiH i primjenjivim europskim ISO standardima kojima je regulirano područje zaštite poslovnih i klasificiranih podataka. Zaštita ličnih podataka, tajnih podataka i informacija je postala bitan segment rada svih organizacija. ISO/IEC 27001:2013 je međunarodno priznat standard koji pomaže organizacijama da zaštite osjetljive informacije kroz strukturirano upravljanje informacionim sistemima, ljudima i procesima.

Program seminara:

Zahtjevi savremenog poslovanja;

Praktična primjena zakona o zaštiti ličnih podataka;

Praktična primjena zakona o zaštiti tajnih podataka, tajni podaci, evidencije po zakonu o tajnim podacima u skladu sa EU standardima;

Izgradnja sistema upravljanja informacijskom sigurnošću prema standardu ISO 27001:2013

Primjena ISO 9001:2008 u zaštiti ličnih i tajnih podataka;

Mogućnosti primjene standarda u kontekstu BiH propisa i prakse.

Dnevni raspored rada:

12.08.2014. Utorak: od 10:00 - 16:00

13.08.2014. Srijeda: od 09:00 - 16:00

14.08.2014. Četvrtak: od 09:00 - 12:00

Način rada na seminaru:

Seminar je visoko interaktivan i pretpostavlja uključivanje u rad svakog sudionika seminara u bilo kojem trenutku, rješavanje testova i izradu praktičnih vježbi. Metode rada su: rad u grupama, individualni rad, analiza slučajeva i predavanje.

Predavač:

Zineta Ćemerlić, prof.

Menadžer sigurnosti

EOQ menadžer i auditor kvaliteta

Prijave i smještaj sudionika

Organizator je za sudionike osigurao ugodan smještaj u Hotelu sa četiri zvjezdice "GRAND HOTEL PARK - VILLA PARK" – Dubrovnik, po pristupačnim cijenama.

Gdje možete dobiti više informacija?

INTERQUALITY d.o.o. Sarajevo

Centar za razvoj poslovnih sistema i edukaciju

I. Ljubovića br. 15.

71000 Sarajevo

Tel: + 387 33 762 545

Fax: + 387 33 762 546

Mob: + 387 61 491 413

e-mail: info@interquality.ba

e-mail: zineta.cemerlic@interquality.ba

Voditelj seminara: Zineta Ćemerlić, prof.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave