Mostar: Radionica "Suhi led i njegova primjena" 29. kolovoza

21.08.2014. 09:19 / Izvor: Fena
Mostar: Radionica 'Suhi led i njegova primjena' 29. kolovoza

Edukativno-informativna radionica "Suhi led i njegova primjena" održat će se 29. kolovoza s početkom u 11 sati, u kompaniji "Messer Mostar Plin" u Mostaru.

Edukativno-informativna radionica "Suhi led i njegova primjena" održat će se 29. kolovoza s početkom u 11 sati, u kompaniji "Messer Mostar Plin" u Mostaru.

Riječ je o tzv. razvojnom partnerstvu s kompanijom "Messer BH Gas"  d.o.o., koje je podržano u okviru develoPPP.de programa, a koji se po nalogu njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju i razvoj (BMZ) implementira od Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, priopćeno je iz Messer Tehnoplina d.o.o..

 Edukativno-informativna radionica "Suhi led i njegova primjena" zasnovana je na informaciji za industrijske proizvođače o tome što je to "suhi led" i jednosatnoj praktičnoj primjeni ovog plina u proizvodnji vina, čišćenju strojeva kao i u ekologiji.

 Suhi led je CO2 u čvrstom agregatnom stanju na temperaturi – 79°C, a dobiva se od tekućeg CO2 pod kontroliranim uvjetima u posebno konstruiranom stroju – peletizeru. Nakon toga priprema se kroz tehnološke procese za uporabu u vinarstvu, u čišćenju različitih industrijskih strojeva i pomagala.

"Važnost ove radionice leži u benefitima koje naše gospodarstvo može imati koristeći ovaj plin u različitim svojim granama. Povoljnosti leže u štednji materijala i u poboljšanoj kvaliteti proizvoda te u brzini i efikasnosti primjene kao i u zaštiti životne sredine", stoji u priopćenju.

Pored eksperata iz kompanije "Messer BH Gas", koji će i teorijski i praktično pokazati vrijednost korištenja ovoga plina, na ovaj događaj su pozvane domaće vinarske kuće, predstavnici industrije pića, prehrambene i kemijske industrije, kao i svi zainteresirani proizvođači, koji žele uporabiti specifične mogućnosti ovoga plina radi poboljšanja kvalitete, sigurnosti i produktivnosti vlastitog biznisa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave