Program osposobljavanja za energetske preglede i certificiranje objekata

17.04.2014. 10:58 / Izvor: eKapija.ba
Program osposobljavanja za energetske preglede i certificiranje objekata

Kako bi polaznicima Programa osposobljavanja i usavršavanja obezbjedili što adekvatniju edukaciju za uspješno obavljanje energetskih pregleda i izradu energetskih certifikata, za predavače su odabrani iskusni stručnjaci i naučni radnici .

CETEOR d.o.o. Vas poziva na osposobljavanje novih energetskih certifikatora:

PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA ZA ENERGETSKE PREGLEDE I ENERGETSKO CERTIFICIRANJE OBJEKATA

MODUL 1

Mjesto održavanja: Sarajevo Termin održavanja: 20 - 24. maj/svibanj 2014. godine (cjelodnevna nastava, 12:00 - 19:00h)

CETEOR d.o.o. Sarajevo je odlukom Federalnog ministarstva prostornog uređenja (FMPU) od 31.12.2010. (Rješenjem br. 02/10), registrovan kao Nosioc Programa osposobljavanja i usavršavanja za energetske preglede i energetsko cetrificiranje objekata.

Do sada je uspješno realizovano deset (10) obuka za MODUL 1, četiri (4) obuke za MODUL 2 i dva termin dodatnog Programa stručnog usavršavanja. Osposobljeno je 335 energetskih certifikatora mašinke, elektro, građevinske i arhitektonske struke.

FMPU je prema odredbama člana 81. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine pokrenulo izradu nove generacije pravilnika iz oblasti fizike zgrade, odnosno energetske efikasnosti. Implementirajući osnovne odredbe Direktive 2002/91 o energetskim svojstvima zgrada, ovim Pravilnicima uvode se obaveze energetskog pregleda i certificiranja objekata kao i nova filozofija i pristup proračunima.

Sa ciljem osiguranja obrazovanja i kontrole stručnjaka koji na neovisan način provode energetske preglede i certifikaciju objekata, te daju preporuke za poboljšanje energetskih karakteristika objekata, a prema Pravilniku o uslovima za lica koja vrše energetsko certificiranje objekata ("Službene novine FBiH", br. 28/10), lica koja provode navedene aktivnosti moraju imati ovlaštenje resornog ministarstva (FMPU).

Uslov za sticanje Ovlaštenja je pohađanje Programa osposobljavanja i usavršavanja za energetske preglede i energetsko cetrificiranje objekata kod Nosioca Programa osposobljavanja ovlaštenog od strane FMPU-a.

Shodno metodologiji i uslovima propisanim Pravilnikom o uslovima za lica koja vrše energetsko certificiranje objekata, ova lica su obavezna da pohađaju obuku od strane ovlaštene instutucije u trajanju od po 40 sati po modulu za koji se žele certificirati. Po uspješno obavljenoj obuci, budući energetski certifikatori će biti ovlašteni od strane FMPU-a za provođenje energetskih pregleda i energetsko certificiranje stambenih i nestambenih objekata sa jednostavnim tehničkim sistemom (MODUL 1) i/ili sa složenim tehničkim sistemom (MODUL 2).

Uslov za pohađanje Programa osposobljavanja za MODUL 1 je završen najmanje VII stepen obrazovanja (diplomirani inžinjer) arhitektonske, građevinske, elektrotehničke ili mašinske struke. Pored toga, uslov za pohađanje Programa osposobljavanja za MODUL 2 je uspješno završen Program osposobljavanja za lica koja provode energetske preglede i energetsko certificiranje objekata sa jednostavnim tehničkim sistemom (MODUL 1).

O Programu osposobljavanja

Kako bi polaznicima Programa osposobljavanja i usavršavanja obezbjedili što adekvatniju edukaciju za uspješno obavljanje energetskih pregleda i izradu energetskih certifikata, za predavače su odabrani iskusni stručnjaci i naučni radnici iz oblasti arhitekture, građevinarstva, mašinstva i elektrotehnike. Nastavu izvode priznati profesori i naučni radnici Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kao i mnogi iskusni projektanti, proizvođači EE i OIE opreme, stručnjaci CETEOR-a, te ostali saradnici koji su radili na izradi podzakonskih akata iz oblasti EE u zgradarstvu.

Raspored obuke po tematskim cjelinama definisan je Pravilnikom o uslovima za lica koja vrše energetsko certificiranje objekata. Pored pravilnikom definisanog sadržaja, a posebno vrednujući „praksu“ u obuci, u okviru Programa osposobljavanja upriličiće se i praktično obavljanje energetskog certificiranja, odnosno predstavljanje primjera iz prakse, te osigurati kontakti sa predavačima sa višegodišnjim stručnim iskustvom. Kako bi se polaznici Programa što adekvatnije osposobili za rad, tokom obuke imaće priliku i praktično se upoznati sa mjernim uređajima koji se koriste prilikom provođenja energetskih pregleda i ocjene energetske efikasnosti. Osim toga, tokom Programa osposobljavanja i usavršavanja, polaznicima će biti predstavljen i dodjeljen software koji se može koristiti za potrebe energetskog pregleda i certificiranja objekata. Software će biti predstavljen od strane autora koji će na praktičnom primjeru izvršiti obuku polaznika za korištenje ovog alata.

Nakon uspješnog pohađanja Programa osposobljavanja, Nosioc Programa (CETEOR d.o.o.) izdaje Uvjerenje o pohađanju Programa osposobljavanja, na osnovu kojeg polaznik stiče pravo polaganja pismenog ispita pred Stručnim odborom FMPU-a. Ispitni rokovi će se upriličiti u organizaciji Nosioca Programa osposobljavanja, najmanje 15 dana nakon završetka obuke.

Polaznici koji uspješno polože ispit dobijaju Uvjerenje o uspješno završenom Programu osposobljavanja čime se kvalifikuju za provođenje energetskih pregleda i izdavanje energetskih certifikata.

Više informacija o Programu stručnog osposobljavanja i usavršavanja u FBiH, planiranim terminima održavanja i ostalim uslovima možete dobiti na:

Kontakt osoba: MSc. Nihad Harbaš, dipl.ing.

Tel: (033) 563 587, Fax: (033) 205 725

E-mail: certificiranje@ceteor.ba

www.ceteor.ba

PREUZMI DOKUMENT:
Prijava.doc

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave