Centrotrans i GRAS spremni uvesti direktnu liniju Dobrinja – Ilidža

30.03.2015. 09:10 / Izvor: eKapija.ba
Centrotrans i GRAS spremni uvesti direktnu liniju Dobrinja – Ilidža

Ilidža je mnogoljudna općina a i Dobrinja je veliko naselje i postoje mnogi ekonomski i drugi razlozi povezivanja dva naselja, a građani kada idu sa Dobirnje moraju korsititi autobus pa presjedati na tramvaj da bi došli, rekao je Forto.

Da li je na vidiku rješenje dugogodišnjeg problema građana sarajevskih naselja Dobrinja i Ilidža uskoro bi se moglo saznati, s obzirom da je u općinskim vijećima u Novom Gradu i na Ilidži upućena inicijativa prema Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, kojom se zahtjeva uvođenje direktnih autobuskih linija koje bi povezale ova dva naselja.

Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Edin Forto u izjavi za Poslovni portal eKapija.ba kazao je da su upućeni zahtjevi iz dvije lokalne zajednice za rješenjem ovog problema, kao i da je spreman pomoći da se problemi prevaziđu, s obzirom da je to u kantonalnoj nadležnosti.

"Ilidža je mnogoljudna općina a i Dobrinja je veliko naselje i postoje mnogi ekonomski i drugi razlozi povezivanja dva naselja, a građani kada idu sa Dobirnje moraju korsititi autobus pa presjedati na tramvaj da bi došli", rekao je Forto.

Dodao je da građani Kantona Sarajevo trebaju imati kvalitetniji gradski prevoz od postojećeg, i da će u tom smjeru biti pokrenuta inicijativa.

Izjavio je da je novi premijer Kantona Sarajevo sa ministrima obećao da će građani imati bolji prevoz i da će podržati premijera ukoliko se bude išlo u tom smjeru. 

Glasnogovornica kompanije Centrotrans Eurolines Aida Smajić kazala je da ovakve inicijative nisu ništa neobično, jer su i u drugim općinama mjesne zajednice podnosile slične zahtjeve općinskim vijećima što je dovelo do uvođenja određenih linija.

"Svjesni smo činjenice da je građanima Dobrinje teško doći do Ilidže i da moraju mijenjati više prevoznih sredstava. Smatramo da bi bilo veoma dobro da se uvede ta linija. Centrotrans Eurolines spreman je preuzeti sve linije za koje dobije odobrenje Ministarstva saobraćaja KS. Spremni smo odgovoriti ljudskim resursima i autobuskim kapacitetima", izjavila je Smajić i dodala da Centrotrans Eurolines stoji na raspolaganju građanima.

U saopćenju KJKP GRAS koje je dostavljeno Poslovnom portalu eKapija.ba, navodi se da preduzeće Gras pozdravlja inicijativu vijećnika OV-a Ilidža i Novi Grad, te ukoliko Ministarstvo saobraćaja KS odobri uspostavljanje linije na relaciji Dobrinja – Ilidža, GRAS ju je spreman održavati.

"Upravo nam je stiglo pet autobusa iz Njemačke, a pet treba doći iduće sedmice, tako da imamo vozila koja bi mogla pokriti ovu liniju. Ministarstvo saobraćaja KS prilikom registracije nove linije utvrđuje i red vožnje za nju, a od čega zavisi koliko će biti potrebno vozila za realizaciju reda vožnje", dodaje se u saopćenju.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti