Danas o socijalnom zbrinjavanju radnika koji zbog stečaja ostaju bez posla

21.04.2015. 09:13 / Izvor: Fena
Danas o socijalnom zbrinjavanju radnika koji zbog stečaja ostaju bez posla

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će danas Informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika u 2014. godine.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će danas Informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika u 2014. godine.

U Republici Srpskoj je od 2004. do kraja 2014.godine bez posla ostalo 60.259 radnika iz 381 preduzeća u stečaju.

Za njih je su iz entitetskog budžeta osigurano oko 173 miliona KM, za izmirenje obaveza za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinose za osiguranje od nezaposlenosti.

Putem javnog poziva omogućeno je ostvarivanje prava na starosnu penziju za 6.283 radnika, također iz preduzeća koja su u stečajnom postupku.

U prošloj godini, Vlada RS-a donijela je četiri odluke u okviru Programa socijalnog zbrinjavanja radnika koji su u procesu stečaja, likvidacije i privatizacije preduzeća ostali bez posla, a za neuplaćene doprinose izdvojeno je 2.588.372 KM iz budžeta RS-a.

Navedena sredstva su upotrijebljena za izmirenje doprinosa za 1.864 radnika iz 18 preduzeća, a za izmirenje obaveza za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, Fondu PIORS-a doznačeno je 2.422.063,71 KM.

Budžetom za 2014. godinu za socijalno zbrinjavanje radnika koji su procesom stečaja, privatizacije i likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja, planirana su sredstva od 10.000.000 KM. Međutim, rebalansom budžeta ovaj iznos je smanjen na 3.000.000 KM.

I dalje su brojni neriješeni zahtjevi za socijalno zbrinjavanje radnika preduzeća u RS-u koja su u stečaju ili likvidaciji.

Poslanici će sutra razmatrati i Informaciju o realizaciji Strategije razvoja obrazovanja u RS-u u 2014.godini, te Informaciju o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih i povratnika.

U nastavku sjednice entitetskog parlamenta bit će riječi i o Informaciji o provođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima RS-a, te o Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje "Toplane" Prijedor kod Evropske banke za obnovu i razvoj po Projektu „Centralno grijanje Prijedor“.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti