Efendić: Općina Novi Grad povećala sopstveni prihod za dva miliona KM

30.06.2014. 16:08 / Izvor: Fena
Efendić: Općina Novi Grad povećala sopstveni prihod za dva miliona KM

Općina Novi Grad Sarajevo u prošloj godini ostvarila i dva miliona KM više vlastitih prihoda što je veoma značajno s obzirom na umanjenje prihoda od Kantona Sarajevo koji su trebali pripasti Općini Novi Grad.

Nismo još zadovoljni  nivoom usluga koje se s naše strane pružaju prema građanima. Radimo vrlo aktivno na tome da ta usluga bude bolja, a prije svega uvođenjem softvera koji će unaprijediti rad javne uprave, kazao je je u intervjuu za Agenciju FENA načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić.

Upitan da li je, s obzirom na to da je prilikom preuzimanja funkcije načelnika Općine Novi Grad rekao da su problematični rokovi za rješavanje predmeta i zahtjeva, došlo do reorganizacija službi radi podizanja efikasnosti usluga koje općinska administracija pruža građanima, Efendić je odgovorio da je postignut određeni napredak.

"Došlo je do reorganizacije Općinskog organa uprave. Prije svega, broj službi za upravu je smanjen s 13 na osam, između ostalog, služba za urbanizam koja je ranije djelovala kao zasebna služba i služba za imovinskopravne poslove i katastar nekretnina spojene su u jednu tako da se sada svi procesi vezani za građenje dešavaju u okviru jedne službe i time je onemogućeno prebacivanje odgovornosti za eventualna kašnjenja s rješavanjima ovih predmeta s jedne službe na drugu. To je jedna od važnijih stvari reorganizacije. Također, odvojene su službe privrede i obrazovanja koje su ranije bile nelogično sastavljene u jedan resor, tako da se sada možemo kvalitetnije posvetiti i jednom i drugom resoru. Formirali smo i odsjek za legalizaciju koji u okviru službe urbanizma radi samo na poslovima legalizacije nelegalno izgrađenih objekata", precizirao je Efendić.

Dodao je da je uprkos postignutom napretku u poboljšanju pružanja usluga građanima " nismo još zadovoljni i radimo vrlo aktivno na tome da ta usluga bude bolja, a prije svega uvođenjem softvera koji će unaprijediti rad javne uprave".

Također je efikasnost u arhiviranju predmeta poboljšana. U prošloj godini ukupno je arhivirano oko 75.000 predmeta koji su ranije završeni, a nisu bili arhivirani. U ovoj godini je do sada arhivirano oko 5.000 predmeta, što ukupno čini 80.000 arhiviranih predmeta od onih 100. 000 koji nisu bili arhivirani.

"U ovim poslovima značajno su nam pomogli volonteri koji su bili angažirani u toku prošle i ove godine. Kada govorimo o ostataku od 20.000 predmeta, moram reći da se radi uglavnom o predmetima Službe za boračka pitanja, rad i socijalna pitanja. Naime, radi se o onim predmetima koji se godišnje obnavljaju zbog revizije korisnika koja se u određenim boračkim pravima i pravu na dječiji doplatak vrši svake godine. Taj broj predmeta zadržan je u Službi, s obzirom  na to da se na njima radi kontinuirano", precizirao je Efendić.

Odgovarajući na pitanje vraćanja 1.000 predmeta koji su izuzeti iz arhive, a koje službe nisu do sada bile u stanju vratiti, te ko je za to odgovoran, Efendić je kazao da su donijeli zaključak u kome je bila napomena da postoji mogućnost pokretanja krivičnog postupka za službenike koji predmete ne vrate, ovaj posao je prihvaćen veoma ozbiljno.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da su predmeti vraćeni u arhivu i da nismo imali izgubljenih predmeta što je veoma značajno za našu administraciju. Jedan dio predmeta su bili izuzeli voditelji postupka koji više ne rade u Općini, tako da u momentu kada smo radili arhiviranje predmeti se nisu mogli tražiti po imenu službenika koji je izuzeo predmet već po službi iz koje je izuzimanje urađeno", kazao je Efendić.

Jedan broj predmeta se nalazio u drugim predmetima, odnosno neki predmeti koji su se odnosili na istu problematiku bili su spojeni u jedan. Uglavnom, nakon nekoliko mjeseci rada sređena je  arhivu i vraćeni svi izuzeti predmeti.

Govoreći o realizaciji najavljenog programa „Pokrenimo Novi Grad zajedno“ rekao je kako su rekonstrukcija Doma zdravlja „Kumrovec“ koja je u toku te rekonstrukcija saobraćajnice u ulici Adema Buče gdje su dvije trećine posla završene značajniji projekti.

Započela je i izgradnja škole na Aneksu, rade se pripreme za početak dogradnje škole u Dobroševićima, također su urađene i velike intervencije na većini drugih školskih objekata u općini Novi Grad.

"Ono što je posebno za nas značajno je to što se Općina počela aktivno baviti privredom.  Možda je ovog momenta rano govoriti o rezultatima kada je u pitanju direktna refleksija na broj nezaposlenih. Izdvojena su sredstva iz općinskog budžeta za poticaj privredi, gdje Općina u saradnji s bankom osigurava povoljna finansijska sredstva za firme iz Novog Grada što je projekt koji je dosta dobro prepoznat od poslodavaca", rekao je Efendić.

Dodao je da je Općina Novi Grad Sarajevo u prošloj godini ostvarila i dva miliona KM više vlastitih prihoda što je veoma značajno s obzirom na umanjenje prihoda od Kantona Sarajevo koji su trebali pripasti Općini Novi Grad.

Na planu unutrašnje reorganizacije Efendić navodi da je broj rukovodećih mjesta smanjen, što je rezultiralo direktnim smanjenjem sredstava koja se izdvajaju za plaće.

"Ono što je veoma značajno kada je u pitanju rad naše administracije jest uvođenje dokumentacionog sistema ODOS. To je sistem elektronske obrade svih zahtjeva koji dolaze u Općinu Novi Grad. Njegova implementacija je trajala šest mjeseci, a rad u sistemu počeo je 24. juna. Mi smo prva općina u BiH u kojoj se primjenjuje sistem ODOS, a koji se primjenjuje u više od 250 općina u Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj", naglašava Efendić.

Pojašnjava da je ODOS sistem softvera koji je prilagođen potrebama provođenja upravnog postupka, ali i drugih administrativnih poslova. Svi dokumenti i predmeti koji se zaprime u Općini odmah budu skenirani i dobijaju svoj bar kod, nakon čega je nemoguće da se neki predmet zagubi.

Apsolutno je moguće u sekundu pratiti hronologiju rješavanja svakog predmeta, tako da će se predmeti morati rješavati u okviru važećih rokova. Sistem sam donosi upozorenja za rokove. Također, moguće je pratiti rad svakog uposlenika, odnosno voditelja postupka u Općini Novi Grad.

"Na taj način omogućena je optimizacija rada svih službenika, kako ne bi jedni radili puno, a drugi malo ili nikako. Ovaj će sistem omogućiti dobro praćenje rada administracije, njenu efikasnost i njeno rasterećenje koje sistem pruža. Sam softver obavlja poslove koji su do sada morali raditi veliki broj pomoćnih radnika u administraciji. Ovaj sistem odnosi se na sve predmete koji pristižu u općinu od 24. juna", kazao je u intervjuu za Agenciju FENA načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti