Entiteti konkurenti sami sebi u koži i tekstilu

20.04.2015. 08:51 / Izvor: Federalna.ba
Entiteti konkurenti sami sebi u koži i tekstilu

I dok su preduzeća, koja su nekada posjedovala kvalitetnu vlastitu robnu marku, na koljenima, više od 90 posto kompanija danas radi za strane naručitelje.

Iako sektor tekstila, kože i obuće u našoj zemlji zapošljava više od 40.000 radnika, stanje u ovoj grani privrede sve je teže. I dok su preduzeća, koja su nekada posjedovala kvalitetnu vlastitu robnu marku, na koljenima, više od 90 posto kompanija danas radi za strane naručitelje. Neusklađenost entitetskih propisa stvara nelojalnu konkurenciju unutar zemlje. Međutim, čini se kako bi se neke stvari konačno mogle pomaknuti s mrtve tačke.

Više od 40.000 radnika uposlenih u grani tekstila, kože i obuće uglavnom radi za stranog naručioca. Izvozimo samo jeftinu radnu snagu. Na izvoznim artiklima nema oznake naše firme niti države. "Nažalost, situacija je takva. Mi radimo, očekujemo i apelujemo na firme da grade svoj vlastiti proizvod", kaže Amir Međić, generalni sekretar Udruženja tekstila, obuće i kože u BiH (UTOK).

Situaciju dodatno otežava i nepostojanje državne strategije. Neusklađenost entitetskih propisa sve više firme iz entiteta u ionako teškim uvjetima čini konkurentima. Različita je, čak, i povlaštena stopa za obračun doprinosa. U Federaciji, za razliku od RS-a, firme koje izvoze više od 30 posto proizvodnje nemaju porez na dobit. Harmonizacija propisa je, očito, neophodna.

"Posebno puno očekujemo oko ujednačavanja propisa iz oblasti poreza i doprinosa da se ne stvaraju problemi barem između dva entiteta“, kaže privrednik iz Gradačca Omer Halilbašić.

Najave iz entitetskih vlada ohrabruju. "Probleme koje imamo su isti, pa prema tome i rješenja bi mogla biti ista", smatra je Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH.

"Mi smo neka rješenja preuzeli iz Federacije. Sada smo išli na ukidanje oporezivanja dividende, nešto što je već u Federaciji, da bi se ukinula ta konkurencija", kazala je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS-a.

Porast cijena radne snage na Dalekom istoku povećao je interes stranih kompanija za domaću, jeftinu, radnu snagu. I pored toga u prošloj godini grana tesktila, kože i obuće je ostvarila izvoz veći od milijardu maraka i tako još jednom upozorila na ogromne neiskorištene potencijale u ovoj oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti