GIZ i Služba za zapošljavanje KS u projektu "Podrška obrazovanju odraslih"

19.06.2014. 16:04 / Izvor: eKapija.ba

Reviere je izjavio da Memorandum ukazuje na važnost Pasoša kompetencija koji su izradili zajedno sa Službom za zapošljavanje KS-a i koji smatraju izuzetno važnim instrumentom za tržište rada u BiH.

Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji i vođa projekta Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) "Podrška obrazovanju odraslih" Rodney Reviere potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju između dviju organizacija.

Ovom prilikom je najavljen nastavak saradnje Deutsche Gesellschaft für internationalle Zusammenarbeit, Projekat „Podrška obrazovanju odraslih“ (GIZ) i Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ - Sarajevo na sljedećim područjima: jačanja svijesti o cjeloživotnom učenju, jačanja svijesti o informalnom učenju, promocije instrumenta Pasoš kompentencija široj javnosti, jačanja mreže multiplikatora za Pasoš kompetencija, unapređenja vještina i jačanja kapaciteta savjetnika za Pasoš kompetencija, unapređenja metodologije rada sa Pasošem kompetencija, unapređenja metodologije istraživanja na tržištu rada.

"Potpisivanje Memoranduma je veoma važan korak u našoj saradnji sa Službom za zapošljavanje KS-a, koja je do sada bila jako dobra i nadamo se da ćemo i u budućnosti blisko sarađivati", istakao je Reviere.

Kamočaji je rekao da se Služba za zapošljavanje KS-a potpisivanjem Memoranduma obavezala da kroz reformski put, kojim ide već godinu dana, u dijelu modernizacije i poboljšanja savjetodavnih usluga svojim korisnicima omogući da sve neformalne vještine koje su stekli budu upisane u njihov Pasoš kompetencija i da time postanu konkurentniji na tržištu rada.

"Njemačka je 80-ih godina, kada nije mogla artikulirati zahtjeve tržišta na osnovu formalnog obrazovanja, uvela programe obuka i prekvalifikacije što je dalo izvanredne rezultate, i mi sada želimo primijeniti sličan princip ovdje", pojasnio je Kamočaji.

Precizirao je da je s današnjim danom na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo 70.291 nezaposlena osoba.

"To je 2.000 manje u odnosu na prošlu godinu, a u prvih šest mjeseci ove godine stopa nezaposlenosti se polako smanjuje, što možda nisu rezultati za čestitati, ali jesu ohrabrujući za one koji traže posao", rekao je Kamočaji.

Saradnja će se odvijati u cilju stvaranja pozitivnijeg okruženja u modernizaciji i poboljšanju savjetodavnog procesa za tražioca posla, stvaranju preduslova za uspostavljanje sistema za identificiranje, vrednovanje i validiranje informalno stečenih kompetencija, u skladu sa važećim zakonskim propisima u BiH i FBiH.

Pasoš kompetencija je instrument koji služi za identificiranje i preciziranje informalno stečenih znanja, vještina i kompetencija. Za znanja stečena u školi ili u okviru kurseva i stručnih usavršavanja, postoje svjedočanstva (diplome i certifikati) koja dokumentuju i vrednuju naučeno. No, znanja i vještine usvajamo stalno ispunjavajući svoje svakodnevne poslove. Ovako stečene vještine i znanja često se doživljavavaju kao nešto što se podrazumijeva i ne pridaje im se posebna pažnja, a upravo su to vještine koje se sve više traže na tržištu rada. Pasoš kompetencija nudi mogućnost pojedincu da sistemski sagleda svoj stečena iskustva, te uz pomoć obučenog savjetnika identifikuje koje je zapravo vještine razvio, koja znanja usvojio baveći se najrazličitijim stvarima.

Na dan 19.06.2014. godine na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo bilo je ukupno 70.291 nezaposleno lica, od toga 59,6 posto žena , 42,¸posto mladih do 35 godina. Najviše je VKV, KV, PK, NSS i NK osoba 40.651 ili 57,8 posto.

Iako je broj nezaposlenih smanjen za nešto više od 2.000 u odnosu na prošlu godinu, JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ – Sarajevo nastavlja sa aktivnostima posredovanja u zapošljavanju kako bi trend pada broja nezaposlenih u Kantonu Sarajevo bio nastavljen.

Od početka 2014. godine do danas, sa evidencije nezaposlenih lica se zaposlilo 6.392 lica.

Podsjećamo da je u toku i realizacija Programa 800 + koji će u narednom periodu, na najmanje 6 mjeseci, zaposliti više od 800 osoba koje ispunjavaju uslove iz Programa.

 

eKapija.ba/FENA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti