Italijanskim investitorima prezentovano poslovno okruženje naše zemlje

16.11.2011. 13:44 / Izvor: eKapija.ba
Italijanskim investitorima prezentovano poslovno okruženje naše zemlje

Konferencija pod nazivom "Bosna i Hercegovina - ekonomske mogućnosti za italijanske firme", koju je organizirao Italijanski institut za vanjsku trgovinu (ICE) i Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), održana je 15. novembra 2011. godine u Rimu. Na konferenciji je učestvovalo više od 150 učesnika, od čega više od 100 italijanskih privrednika, predstavnika državnih institucija i bankarskog sektora.

Ovom prilikom, direktor FIPA-e, Jelica Grujić, je italijanskim investitorima prezentirala poslovno okruženje naše zemlje kao i mnogobrojne mogućnosti za investiranje.

Kao konkurentske prednosti Bosne i Hercegovine istaknute su: stabilan financijski sektor, sporazumi o slobodnoj trgovini i preferencijalni izvozni režimi, liberalna legislativa u tretmanu stranih investitora, privlačan poreski i carinski sistem, te kvalitetna, obrazovana i stručna radna snaga. Obilje prirodnih resursa kojima BiH raspolaže kao i veoma povoljni ukupni troškovi poslovanja (radne snage, sirovina, komunalija) pružaju širok spektar mogućnosti za ulaganja kroz proces privatizacije, kroz dodjelu koncesija, greenfield investicije, zajednička ulaganja sa domaćim partnerima, itd.

Kao posebno atraktivni za italijanske investitore, prezentirani su investicijski projekti iz oblasti poljoprivredne i prehrambrene industrije, turizma, drvne i tekstilne industrije.

Inače, Kozarska Dubica je jedina opština iz BiH koja je pozvana na konferenciju. Tako su predstavnici opštine prezentovali u sjedištu italijanskog Instituta za spoljnu trgovinu /ICE/ u Rimu mogućnost investiranja u Poslovnu zonu `Lipova greda` s obzirom da je, prema procjenama, riječ o najperspektivnijoj poslovnoj zoni u BiH.

"Nakon prezentacije obavili smo nekoliko interesantnih razgovora iz kojih očekujemo posjetu italijanskih privrednika Kozarskoj Dubici i dalju realizaciju", rekao je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica Dragan Mataruga..

Opština Kozarska Dubica je prije dvije godine započela sa realizacijom projekta formiranja Poslovne zone "Lipova greda" sa krajnjim ciljem otvaranja novih pogona i stvaranja mogućnosti zapošljavanja.

Zahvaljujući Vladi Republike Srpske, 69 hektara zemljišta je preneseno u vlasiništvo opštine, a u infrastrukturne radove, koji su otpočeli neposredno po potpisivanju sporazuma o saradnji između opštine Kozarska Dubica i konsultantske kompanije "International bridge consulting" /IBC/ iz Italije, uloženo je 1,2 miliona KM.

Poslovna zona "Lipova greda" za sada ima jednog investitora koji je najavio zapošljavanje 30 radnika.

Učesnicima konferencije obratili su se, između ostalih, italijanski ambasador u BiH Raimondo De Kardena, ambasador BiH u Italiji Branko Kesić, zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić, direktor FIPE BiH Jelica Grujić, direktor kancelarije ICE u Sarajevu Massimo Di Giandomenico, šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Giulio Moreno i politički savjetnik Evropske delegacije u BIH Orlando Fusko.

Kada su u pitanju dosadašnja ulaganja, Italija se nalazi na 10. mjestu liste najznačajnijih zemalja ulagača u BiH. Italija i BiH već su potpisale Sporazum o promociji i zaštiti investicija kao i Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Osim toga, predstavnici agencije su prisutnima distribuirali promotivne materijale o mogućnostima investiranja u našoj zemlji, kao i brošuru „Pitanja koja investitori najčešće postavljaju“ na italijanskom jeziku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti